Retail en e-commerce – juni 2024

05 juli 2024

Ontwikkelingen in retail
Uit de Post- en pakketmonitor 2023 van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat zowel het volume als de omzet voor pakketten in Nederland in 2023 is gestegen met respectievelijk 1,9% en 4,0%. Opvallend in 2023 is de aanhoudende groei van de brievenbuspakjes, waar post en pakketten samenkomen. Brievenbuspakjes kwalificeren namelijk als pakketten, die vaak samen met de gewone post worden bezorgd omdat ze door de brievenbus kunnen.

Herbruikbare glasverpakkingen in een waardeketen
Voor haar doctoraal-opdracht (47,64 MB) aan de Universiteit Twente heeft Floor Stefess op 6 juni 2024 een voordracht gehouden getiteld ‘Developing a framework to support the introduction of reusable glass packaging into a value chain‘. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Efficiënte traceerbaarheidsstrategie
Voor een rapport over traceerbaarheid ondervroeg Foods Connected industrieprofessionals in de VS en het VK. Een efficiënte traceerbaarheidsstrategie kan enorm voordelig zijn voor een bedrijf. Het kan helpen bij het identificeren van een allergenenkwestie tijdens een productterugroeping, anticiperen op en alternatieve oplossingen bieden tijdens een verstoring van de toeleveringsketen en transparantie van boer tot bord bieden die consumenten vertrouwen geeft in een product. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Kansen voor de voedingsindustrie om in te spelen op shoppers
Inzichten van FMI laten nieuwe kansen zien voor handelspartners in de voedingsmiddelenindustrie om tegemoet te komen aan de groeiende definitie van waarde van de consumentenbeleving door het winkelend publiek. Het onderzoek 'Finding Growth for Food & Beverage at Retail: Winning Eating Occasions throughout the Day', ondersteunt go-to-market strategieën en manieren waarop levensmiddelenwinkel een betere consumentenbeleving kunnen creëren met betrekking tot behoeften, ervaringen, smaken, beloningen, gezondheid en vooral gemak. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Invloed van e-commerce op stedelijke last-mile distributie
Een studie (3,44 MB) van de School of Planning and Architecture in New Delhi onderzoekt de impact van e-commerce op stedelijke last-mile distributie aan de hand van een uitgebreide analyse van wetenschappelijke studies. De belangrijkste bevindingen omvatten ecologische, economische, sociale en technologische gevolgen. De studie, gepubliceerd in Urban, Planning and Transport Research, draagt bij aan de discussie over de duurzaamheid van vrachtvervoer door de huidige trends te verduidelijken en toekomstige onderzoeksrichtingen te schetsen voor de levering van e-commerce op de laatste kilometer.

E-commercemarkt in Italië
Ecommerce Europe doet verslag van een Netcomm-Althesys-onderzoek naar de waarde die e-commerce creëert voor Italië. De studie toont dat e-commerce in 2022 een waarde genereerde van meer dan €133 miljard, gelijk aan 7% van het BBP, een stijging van 13,9% ten opzichte van het voorgaande jaar. Momenteel wordt 4,7% van de totale omzet van Italiaanse bedrijven gerealiseerd via het e-commerce kanaal. Meer informatie in het Italiaans vindt u hier.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.