Retail en e-commerce – juni 2021

28 juni 2021

Retailmarkt
Volgens het CBS verkocht bijna 8% van de Nederlandse bedrijven die goederen en diensten aan de man brengen, die in 2019 geheel of gedeeltelijk door bemiddeling van een derde partij, via een zogeheten online platform. Afgelopen jaar hebben Belgische consumenten meer dan het dubbele uitgegeven aan maaltijdboxen. Uit gegevens van betaalspecialist Cake blijkt dat dit ten koste gaat van 2,9% van de omzet van de tien belangrijkste supermarkten. In 2020 is de verkoop van maaltijdboxen met 111% gestegen tegenover het jaar ervoor. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Het effect van verpakking en labels op Google-advertenties
In een artikel (4,77 MB) gepubliceerd in het Journal of Theoretical and Applied Electronic Commerce Research, bestuderen onderzoekers van de University of Cádiz het effect van verpakkingen en labels op Google-advertenties. De belangrijkste resultaten suggereren dat de aandacht sneller wordt getrokken door een individuele wijnfles zonder etiket dan door een fles met een etiket. Advertenties met meerdere wijnflessen met etiketten krijgen echter meer aandacht dan advertenties van meerdere wijnflessen zonder etiketten.

Retail landschap
Volgens Metapack is de balans van omnichannel retail verschoven. Winkels moeten een belangrijkere rol gaan spelen om hun voortbestaan op lange termijn te verzekeren. In hun rapport bieden ze een blauwdruk voor retailers van elke omvang om hun winkelvastgoed te benutten voor een efficiëntere en meer kosteneffectieve online fulfilment en om de online vraag naar de winkels te kanaliseren. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. Recent onderzoek (4,1 MB) van IPLC laat zien dat de prijskloof in de retail steeds kleiner wordt, met verschillende strategieën die worden toegepast. In het rapport concludeert IPLC dat veel meer retailers actief proberen de prijskloof tussen hen en de discounters te verkleinen. Zij verlagen niet alleen hun prijzen maar passen ook hun huismerkenarchitectuur aan. Which? heeft een artikel gepubliceerd waarin het er bij fabrikanten en supermarkten op aandringt meer te doen om navulbare producten op grote schaal beschikbaar en duidelijk geëtiketteerd te maken om shoppers te helpen geld en het milieu te besparen. Euromonitor heeft een whitepaper gepubliceerd getiteld 'Top 100 Retailers in Asia 2021', waarin de vooruitzichten worden geschetst van het recente retail landschap in de regio en hoe de spelers de consument tegemoet moeten komen om relevant te blijven tussen de concurrenten. U kunt de whitepaper downloaden na het invullen van uw gegevens.
Omnicom Commerce Group heeft een onderzoek (2.2 MB) gepubliceerd over buurt- en gemaks-retail. Het rapport biedt inzichten in gemakswinkelen en helpt retailers en merken te begrijpen hoe gemakswinkelaars hun gedrag veranderen.

E-commerce: verwachtingen van klanten en duurzaamheid
Dotcom heeft haar 2021 studie onder online shoppers in de VS gepubliceerd. Hierin worden pre- en post-pandemische trends en verwachtingen onderzocht en niet alleen onthuld wat er het afgelopen jaar is gebeurd, maar worden ook blijvende gevolgen en trends geïdentificeerd die zullen doorwerken in de post-pandemische e-commerce realiteit. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Ecommerce Europe heeft de tweede editie gepubliceerd van zijn Collaborative Report on Sustainability and E-commerce in Europe (11,9 MB). De groei van e-commerce moet worden gezien als een kans om structureel over te schakelen op duurzamere retail- en consumptieconcepten, en als een kans om de digitalisering van onze samenleving te gebruiken om de overgang naar een duurzamere economie te maken.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.