Retail en e-commerce – januari 2024

31 januari 2024

Ontwikkelingen in retail
Volgens ING zorgde de hoge inflatie voor een sterke stijging van de omzet bij Nederlandse supermarkten in 2022 en 2023. In 2023 kwam de omzetgroei uit op ruim 8%. In 2024 gaat de omzet van supermarkten echter voor het eerst in 20 jaar dalen, naar verwachting met zo’n 1,5%, onder andere door het verbod op de verkoop van tabak in supermarkten.
De directe online verkoop van voedingsmiddelen buiten de supermarkt om blijft vooral beperkt tot exclusieve en houdbare producten. Uit onderzoek (1,83 MB) van ABN AMRO blijkt dat Nederlandse consumenten best meer producten direct bij de fabrikant willen afnemen, maar dat ze dan onder meer een flink lagere prijs verwachten. Fabrikanten krijgen meer grip op hun verkoop als ze de samenwerking met de invloedrijke supermarkten intensiveren.
Volgens CBS exporteerde bedrijven in Nederland voor €76 miljard aan online bestelde goederen en diensten in 2021. Dit is 14% van de totale export van deze bedrijven. Het overgrote deel van die exportwaarde ging naar bedrijven binnen de EU.
Volgens CBS deed bijna 8 op de 10 mensen online aankopen in 2023. In de eerste helft van 2023 zei 78% van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder iets online gekocht te hebben. Dat is meer dan een jaar eerder, en vergelijkbaar met 2021.
Ecommerce Europe heeft een artikel gepubliceerd over het BEA rapport (1,43 MB) over de e-commerce industrie in Bulgarije met cijfers, trends, volume van de B2C markt en ranking van online winkels.

Duurzaamheid in retailverpakkingen
Een studie (2,27 MB) van de Universiteit van Hohenheim getiteld 'Decision-making processes on sustainable packaging options in the European food sector' is gepubliceerd in het Journal of Cleaner Production.
Een studie (6,15 MB) van de Ellen MacArthur Foundation toont aan dat meermalige verpakkingen aanzienlijke milieuvoordelen kunnen bieden en, eenmaal opgeschaald met de juiste aanpak, kunnen concurreren met de economische aspecten van eenmalige verpakkingen voor bepaalde producten. Het onderzoek richt zich op statiegeldverpakkingen, die na aankoop en terugzending door klanten professioneel worden gereinigd en opnieuw gevuld voordat ze weer worden verkocht.
Uit onderzoek van Thuiswinkel.org blijkt dat de CO2-uitstoot in de last-mile voor een e-commercepakket ten opzichte van 2018 is gedaald met 56% tot gemiddeld 100 gram CO2 per pakket. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

E-commerce verpakkingen
In een recent rapport legt DeliveryX uit waarom het bij e-commerce verpakkingen niet langer alleen gaat om het beschermen van goederen tijdens transport. Dit sectorrapport onderzoekt hoe retailers hun verpakkingen aanpassen om hun merkverhaal te vertellen en waarom ze plastic overboord gooien. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. Een ander DeliveryX-rapport beschrijft casestudy's om best practices en strategieën te laten zien die retailers gebruiken om de concurrentie voor te blijven. Deze casestudy’s illustreren de aanzienlijke vooruitgang die toonaangevende retailers, merken en marktplaatsen hebben geboekt bij het prioriteit geven aan supply chain, logistiek en de bezorg-/retourervaring. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Volgens een recent rapport van Pivotree is het koopgedrag van B2B inmiddels afgestemd op het koopgedrag van consumenten. Veel B2B-kopers zijn nu ‘digital natives’ en verwachten hetzelfde niveau van snelheid, personalisatie en intuïtiviteit waaraan ze gewend zijn geraakt bij het doen van hun eigen aankopen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.