Retail en e-commerce – januari 2021

01 februari 2021

Ontwikkelingen in retail en COVID-19
Nederlandse Post- en koeriersdiensten zagen de omzet in het derde kwartaal van 2020 met bijna 11% stijgen, blijkt uit cijfers van het CBS. Doordat consumenten minder fysieke winkels bezochten, werden meer aankopen online gedaan.
Critizr onderzocht onlangs customer experience experts in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in verschillende retailsectoren om inzicht te krijgen in de impact die COVID-19 heeft gehad op de industrie. U kunt de whitepaper downloaden na het invullen van uw gegevens.
McKinsey heeft een artikel gepubliceerd over de manier waarop EU-burgers boodschappen zullen doen in het ‘volgende normaal.’
Het Institut für sozial-ökologische Forschung heeft een artikel (1,05 MB) gepubliceerd in het Journal of Contemporary Ethnography, getiteld Making Food Manageable - Packaging as a Code of Practice for Work Practices at the Supermarket.

Duurzame initiatieven en herbruikbare concepten
De Chinese regering heeft een document uitgegeven waarin aanverwante departementen worden aangespoord om een nieuw ontwikkelconcept te implementeren en een groene revolutie te bevorderen op het gebied van verpakkingen voor expresbestellingen.
PreScouter heeft een rapport uitgebracht over herbruikbare verpakkingsoplossingen en de bedrijven die voorop lopen in de trend om het hergebruik van verpakkingsmaterialen aan te moedigen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Uit de resultaten van het project R!sult, dat VIL uitwerkte samen met zes steden en 22 bedrijven, blijkt dat duurzame en slimme stadslogistiek via consolidatie van de last mile een kilometerbesparing tot 50% kan opleveren.
Uit de resultaten van een recente studie van Miebach Consulting GmbH blijkt dat een succesvolle ommekeer naar duurzaamheid mogelijk is als de consument eerst anders gaat denken en vervolgens deze nieuwe manier van denken omzet in actie en vraag. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
NVC heeft een bijdrage geleverd aan de European Media Partner bijlage van het FD van 23 December 2020 over duurzame ontwikkelingen in de NL voedsel- en verpakkingssector.

Nieuwe Amazon SIOC-afmetingen en andere E-commerce trends
Volgens ISTA heeft Amazon de minimale SIOC-afmetingen voor de EU verlaagd, zodat ze overeenkomen met de afmetingen in Noord-Amerika. Dit leidt tot schaalvergroting en maakt meer verpakkingsoptimalisatie mogelijk.
In een whitepaper deelt ISM e-commercetrends voor 2021 op het gebied van digitale strategie, online marketing en techniek. U kunt de whitepaper downloaden na het invullen van uw gegevens.
De Taskforce E-commerce van IAB Nederland heeft een overzichtskaart (1,94 MB) gepubliceerd van het Nederlandse e-commercelandschap. Het overzicht laat zien welke verschillende partijen in het domein actief zijn en hoe ze zich tot elkaar verhouden.
Ecommerce Europe heeft een Position Paper (203 kB) gepubliceerd over de Post Services Directive (PSD), in het licht van de openbare consultatie van de Europese Commissie over de evaluatie van deze richtlijn. De paper bevat een aantal aanbevelingen aan beleidsmakers namens de Europese digitale handelssector.

Nieuwe GS1-richtlijn
GS1 US heeft een richtlijn gepubliceerd om de retailsector te helpen GS1 Digital Link te implementeren, een standaard waarmee merkhouders barcodes aan het web kunnen koppelen en consumenten uitgebreidere productinformatie kunnen bieden.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.