Retail en e-commerce – februari 2024

05 maart 2024

Ontwikkelingen in retail
Volgens een rapport (589 kB) van ABN AMRO wordt 2024, ondanks een licht herstel van de koopkracht, voor Nederlandse retailers opnieuw een uitdagend jaar. Ondernemers hebben last van een afnemende vraag en een wispelturige consument en kampen daarnaast met gestegen kosten van personeel, energie, inkoop en huur. Bovendien moeten velen van hen hun coronaschulden nog terugbetalen. In het retail-landschap blijft het onlinekanaal belangrijk en is tweedehands niet meer weg te denken.
L.E.K. Consulting heeft een rapport (1,56 MB) gepubliceerd over het winkelgedrag en de voorkeuren van Gen Z. Het rapport richt zich weliswaar op Gen Z, maar is gebaseerd op een rijke gegevensbasis die ook de voorkeuren en gewoonten van millennials en boomers omvat.

Herbruikbare verpakkingen voor een circulaire economie
Een rapport van Closed Loop Partners probeert inzicht te krijgen in de attitudes, voorkeuren en gedragingen van klanten met betrekking tot de inzet van herbruikbare en hervulbare verpakkingen om bedrijven, steden en andere belangrijke belanghebbenden te helpen in het huidige hergebruiklandschap. Om het wereldwijde plasticafvalprobleem effectief aan te pakken, moeten hergebruiksystemen op grote schaal worden ingevoerd. Inzicht in de voorkeuren van klanten is cruciaal voor het implementeren van succesvolle oplossingen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Partners for Innovation heeft onderzoek (1,22 MB) gedaan naar de kansen voor herbruikbare verpakkingen. Welke herbruikbare verpakkingen hebben kansen in een circulaire economie? Is een mogelijke Green Deal over herbruikbare en hervulbare verpakkingen zinvol?

E-commerce verpakking
Deloitte heeft een artikel gepubliceerd over waarom en hoe verpakkingsafval in e-commerce fulfilment centra moet en kan worden verminderd. De groei van de wereldwijde markt voor e-commerceverpakkingen en de behoefte aan duurzamere verpakkingen zetten e-commercebedrijven aan tot aanzienlijke veranderingen.
Ecommerce Europe heeft een Manifest (2,0 MB) gepubliceerd voor de komende verkiezingen van het Europees Parlement in juni 2024, met een visie op de retail van de toekomst en de toekomst van de retail. In de afgelopen vijf jaar heeft de e-commerce sector ruimschoots bewezen dat het de doelstellingen van de interne markt van de EU kan dienen. Van de mogelijkheid voor bedrijven om digitaal te gaan en over de grenzen heen uit te breiden, tot het voorkomen van onomkeerbare verstoringen voor bedrijven en consumenten tijdens de COVID-19 pandemie, de sector heeft bijgedragen aan de algehele veerkracht van de EU. In de komende vijf jaar heeft de digitale handelssector de mogelijkheid de drijvende kracht te zijn achter een eerlijkere en meer concurrerende, duurzame en digitale economie, aldus het Manifest.

Pilot voor meer efficiëntie, transparantie en duurzaamheid in de logistieke sector
GS1 Nederland en Stack&Track starten een pilot om efficiëntie, transparantie en duurzaamheid in de (internationale) logistieke sector te vergroten. Bedrijven gaan samenwerken door het GLN register voor locaties van GS1 Nederland te gebruiken binnen het digitale platform van Stack&Track. Op deze manier kunnen bedrijven emballagestromen (RTI’s) identificeren en beheren op basis van ontvangst- en verzendlocaties.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.