Retail en e-commerce – februari 2021

01 maart 2021

Ontwikkelingen in retail
Volgens het CBS heeft in 2020 de detailhandel 5,9% meer omgezet dan in 2019. Dat is de op een na hoogste groei in deze eeuw. Door de maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 zijn de verschillen binnen de detailhandel echter bijzonder groot.
Maaltijd- en boodschappenbezorging zijn de twee grote winnaars van de coronacrisis. In 2020 groeide de totale bezorgmarkt met 43,1%. Inmiddels zijn de bezorgspelers samen goed voor bijna 10% van de totaal uitgaven aan eten en drinken, meldt het FSIN.
IPSOS heeft een wereldwijde onderzoek (1,5 MB) gepubliceerd over hoe winkelen en uiteten gaan tijdens de pandemie is veranderd.
Eind 2020 heeft Ecommerce Europe een onderzoek (3,6 MB) uitgevoerd naar de gevolgen van de tweede lockdown en de COVID-19-pandemie voor de e-commercesector in Europa.

Retailtrends voor 2021
Freshfel Europe en de OESO hebben een uitgebreide studie (2,5 MB) gepubliceerd over e-commerce van verse producten waarin de structuur en de uitdagingen op het gebied van regelgeving voor de online verkoop van groenten en fruit worden onderzocht.
Het jaarlijkse onderzoek van Ranpak naar e-commerce en verpakkingstrends in de VS laat zien dat e-commerce in 2021 zal toenemen en toont de vraag naar duurzame verpakkingen.
Een rapport (2,3 MB) van IRI belicht verschillende thema's die bepalend waren voor 2020, waaronder de groei in e-commerce; groei in diepvriesproducten en alcoholische dranken; ‘premiumisering’ in meerdere categorieën; en een aanzienlijke groei in duurzaamheidsclaims.

Duurzaamheid in retail en e-commerce
Voor zijn doctoraalopdracht aan de Universiteit Twente heeft Tom Nieuwenhuis op 4 februari 2021 een voordracht gehouden getiteld ‘Exploring reusability of primary packaging by focusing on the product category of meal salads’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.
Onderzoekers van de Shandong University of Science and Technology hebben een artikel (4,8 MB) gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health, getiteld Research on the Evolution of the Express Packaging Recycling Strategy, Considering Government Subsidies and Synergy Benefits.
Prologis heeft een nieuwe studie (1,3 MB) gepubliceerd van het MIT Real Estate Innovation Lab die de milieuvoordelen van online shopping belicht.
Uit een studie (samenvatting, 180 kB) van EPPA blijkt dat papieren wegwerpverpakkingen voor eten en drinken, die in Europese snel-servicerestaurants worden gebruikt, beter zijn voor het milieu dan herbruikbaar tafelgerei.

Nieuwe e-commerce regels in de EU
De Europese Commissie heeft een ambitieuze hervorming van de digitale ruimte voorgesteld, met een uitgebreide reeks nieuwe regels voor alle digitale diensten: de wet inzake digitale diensten en de wet inzake digitale markten.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.