Retail en e-commerce – april 2021

04 mei 2021

Ontwikkelingen en trends in retail
Volgens Thuiswinkel.org hebben Nederlandse consumenten in 2020 €26,6 miljard uitgegeven bij webshops, een stijging van 7% vergeleken met een jaar eerder. In België is een vergelijkbaar onderzoek gepubliceerd door BeCommerce dat een stijging van 12% laat zien ten opzichte van het jaar ervoor in de online verkoop van producten. Volgens Deloitte verwacht 42% van de Amerikaanse consumenten na de pandemie meer thuis te zullen koken. Slechts 7% zegt minder te zullen koken. Daarnaast zegt 12% minder in restaurants te gaan eten, terwijl 20% meer afhaalmaaltijden of bezorging zal bestellen. Een recent IRI-rapport (2,9 MB), onderzoekt hoe online boodschappen in 2021 nog verder kunnen groeien door e-commerce trends en kansen voor retailers en merkeigenaren in kaart te brengen. Acht van de tien B2B-beslissers geloven dat omnichannel-verkoop minstens even effectief is als traditionele methoden, zo blijkt uit onderzoek (390 kB) van McKinsey. Het geloof is het afgelopen jaar sterk gegroeid - van 54% aan het begin van de pandemie tot 83% in februari 2021. In 2020 publiceerde RetailX verschillende e-commerce landenrapporten en deelde NVC enkele samenvattingen via de MOU. Asendia heeft nu de volledige rapporten beschikbaar gesteld. Het gaat onder andere om rapporten over Europa, de VS, de Benelux en een wereldwijd rapport. U kunt de rapporten downloaden na het invullen van uw gegevens.

E-commerce logistiek en digitale transformatie
Onderzoek (415 kB) van WHU met de titel 'On packaging and product returns in online retail-Mailing boxes or sending signals? is gepubliceerd in het Journal of Business Logistics'.
HIDC heeft het rapport ‘Supply Chain Overview E-commerce' (6,7 MB) gepubliceerd met trends, nieuwe regels en voorschriften voor e-commerce in Europa.
DHL Express heeft een nieuw whitepaper (5,6 MB) gepubliceerd getiteld 'The Ultimate B2B E-commerce Guide: Tradition is out. Digital is in’. De studie voorspelt een sterke groei voor de e-commerce B2B markt in de komende jaren: tegen 2025 zal 80% van alle B2B sales interacties tussen leveranciers en professionele kopers plaatsvinden via digitale kanalen.

E-commerce en duurzaamheid
In een door Oliver Wyman gepubliceerde studie (4,6 MB) worden de economische en milieu-impact van e-commerce geanalyseerd, waarbij nieuwe benaderingswijzen worden voorgesteld om deze ontwikkelingen te bekijken. De studie verzamelt en consolideert openbare gegevens, en overbrugt een deel van de kenniskloof door middel van verschillende nieuwe enquêtes, evenals een nieuw CO2-equivalent berekeningsmodel, en werpt zo een nieuw licht op onderwerpen waar tot nu toe concrete cijfers voor ontbraken. HvA en TNO hebben onderzoek (8,3 MB) gedaan naar de mobiliteitseffecten en carbon footprint van online winkelen. Uit de resultaten blijkt, dat de consument zelf veel invloed kan uitoefenen op de mate van duurzaamheid van het aankopen doen. Ook blijkt dat goederen online bestellen en thuis laten bezorgen soms de meest milieuvriendelijke optie is. Uit onderzoek van Ministerie van IenW en Thuiswinkel.org blijkt dat het in de check-out van de webwinkel stimuleren van de consument om de meest duurzame bezorgoptie te kiezen, effectief is. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. CouponFollow heeft een rapport gepubliceerd waarin wordt onderzocht hoe consumenten hun impact op de klimaatverandering inschatten en hoe geïnteresseerd ze zijn in duurzaamheid in vergelijking met hun voorkeuren voor gemak en budgettaire beperkingen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. Metapack heeft een rapport gepubliceerd waarin wordt bekeken hoe retailers COVID-19 hebben doorstaan en hoe zij zich voorbereiden op een florerende toekomst. 32% van de consumenten zegt meer waarde te hechten aan duurzaamheid dan aan factoren zoals kosten en snelheid. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.