Productie, logistiek en inkoop – mei 2024

04 juni 2024

Robotontwikkelingen
Om mobiele robots, zelfrijdende auto's of drones in te zetten in de echte wereld, moeten ze de wereld om hen heen kunnen observeren en begrijpen, net zoals mensen dat doen. Voor zijn promotieonderzoek (59,2 MB) aan de TU/e heeft Daan de Geus algoritmen ontwikkeld voor automatische beeldherkenning die sneller en nauwkeuriger zijn dan bestaande modellen.
Joohyung Kim, universitair hoofddocent bij ECE, heeft “Ringbot” ontwikkeld, een éénwielige robot met twee benen. Dankzij het hybride been-wielmechanisme kan de robot verschillende terreinen aan, van stedelijke gebieden tot binnenruimtes. Het vermogen van de robot om door smalle ruimtes te manoeuvreren betekent dat dit ontwerp kan worden aangepast voor last-mile leveringen in drukke omgevingen.

AI in verpakkings- en verwerkingsprocessen
PMMI heeft een rapport gepubliceerd over het transformeren van verpakkings- en verwerkingsprocessen. Het rapport richt zich op vier belangrijke thema's die van invloed zijn op verpakken en verwerken: data lake & analytics, AI, verticale startups en technologie & onderhoud. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
In zijn thesis (1,46 MB) aan BASIS Tucson North stelt Jimmy Kwon een nieuwe aanpak voor van het probleem van verpakkingsafval van kartonnen dozen door een optimale kartonnen doos te selecteren met realtime verwerking van dieptebeelden via stereo RGB-D vision-technologieën en classificatie van producten met deep learning.

Adoptie en erkenning van digital twin technologie
IDC-onderzoek toont de wijdverspreide adoptie en erkenning van digital twin-technologie in verschillende sectoren, waardoor het bereik veel verder reikt dan de traditionele, asset-heavy industrieën. Het onderzoek toont een bekendheid met digital twins in resources en bouw (52%) en productie (40%), maar ook in professionele dienstverlening (40%) en transport en logistiek (37%). Deze brede toepasbaarheid onderstreept de rol van de technologie in het verbeteren van operationele efficiëntie en besluitvorming in cross-industrie ecosystemen.

Supply chain investeringen
Onderzoek (5,76 MB) van Cleo toont aan dat investeringen in technologie organisaties beter in staat stellen hun supply chain verplichtingen na te komen, wat resulteert in een versnelling van de winstgevendheid, omzetgroei, differentiatie van de concurrentie en efficiëntie van de supply chain. Bovendien is de ROI van deze investeringen snel zichtbaar. Ongeveer 80% geeft aan dat ze hun omzet hebben verhoogd in hetzelfde jaar dat ze in supply chain technologie hebben geïnvesteerd.
ASCM en KPMG LLP hebben de bevindingen bekendgemaakt van de Supply Chain Stability Index, die is ontworpen om supply chain-professionals inzicht te geven in de stabiliteit van Amerikaanse activiteiten en als barometer te dienen voor de wereldwijde supply chain-gemeenschap. Uit de Index bleek dat 2023 een jaar was van enorme verbetering en toegenomen stabiliteit van de toeleveringsketen in het algemeen, met verschillende variabelen die nog steeds zorgen voor kwetsbaarheid. Het gebruik van digitale technologie en de ontwikkeling van vaardigheden van werknemers zullen toonaangevende bedrijven onderscheiden van hun tegenhangers. Voorraadoptimalisatie, automatisering, de toekomst van arbeid en de voortdurende logistieke uitdagingen verdienen speciale aandacht. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.