Productie, logistiek en inkoop – maart 2024

09 april 2024

Nederlands kabinet presenteert visie op Generatieve AI
Het Nederlandse kabinet presenteert als een van de eerste EU-lidstaten een visie (568 kB) op Generatieve AI. In de visie benadrukt het kabinet het belang van het ondernemen van actie met het oog op de mogelijkheden en uitdagingen van deze disruptieve en tegelijk kansrijke technologie. De visie sluit aan op verschillende al lopende miljoeneninvesteringen vanuit onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven en overheden om Nederland beter aan te sluiten op de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Robot trends in productie
IFR heeft de top 5 wereldwijde roboticatrends voor 2024 op een rijtje gezet:

  • kunstmatige intelligentie (AI) en machinaal leren;
  • cobots uitbreiden naar nieuwe toepassingen;
  • mobiele manipulatoren;
  • digitale tweelingen;
  • mensachtige robots.


DHL analyse van toestand en traject van globalisering
DHL heeft zijn Global Connectedness Report 2024 (25,1 MB) uitgebracht, een analyse van de stand van zaken en het traject van de globalisering. Het rapport volgt hoe handels-, kapitaal-, informatie- en mensenstromen zich over de wereld bewegen. De analyse van wereldwijde trends onderzoekt drie vragen die centraal staan in de huidige discussies over globalisering: Groeien de mondiale stromen nog steeds? Verbrokkelt geopolitieke rivaliteit de wereldeconomie? Worden internationale stromen meer regionaal?

Eén persoon kan toezicht houden op 100 autonome grond- en luchtrobots
Onderzoek van Oregon State University toont dat een "zwerm" van meer dan 100 autonome robots op de grond en in de lucht door één persoon kan worden bestuurd zonder dat deze persoon wordt overbelast. De bevindingen zijn een grote stap in de richting van een efficiënt en economisch gebruik van zwermen in een reeks functies, van bosbrandbestrijding tot pakketbezorging en rampenbestrijding in stedelijke omgevingen.

Gedijen in een tijdperk van voortdurende heruitvinding
Volgens een rapport (9,69 MB) van PwC is het percentage CEO's dat gelooft dat de wereldwijde economische groei in de komende 12 maanden zal verbeteren, op jaarbasis meer dan verdubbeld. Bijna de helft van de CEO’s gelooft echter niet dat hun bedrijf over tien jaar nog levensvatbaar zal zijn nu de druk van technologie en klimaat toeneemt. Hoewel de trend positief is, is het vertrouwen broos nu megatrends zoals technologische ontwrichting, generatieve AI, en de klimaatverandering samenkomen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.