Productie, logistiek en inkoop – juni 2024

05 juli 2024

Digitale productie en de opkomst van automatisering
CRB heeft zijn nieuwste Horizons rapport gepubliceerd. Het rapport richt zich op digitale productie en de opkomst van automatisering, besturingssystemen en data-analyse nu producenten op zoek zijn naar nieuwe efficiëntieverbeteringen in een dynamische en zeer competitieve omgeving. 37% van de respondenten beschouwt zichzelf als early adopters van Industrie 4.0, met technologische integraties en voorspellende, realtime analyses in hun fabrieken. Meer dan een vijfde van de respondenten zegt echter dat ze worstelen met digitale eilanden en losgekoppelde automatiseringsgebieden. Dit onderstreept de bezorgdheid over de kosten en complexiteit om het tempo van de snelle digitale transformatie bij te blijven benen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Volgens CBS geeft drie kwart van de Nederlandse ondernemers aan maatregelen te nemen om de productiviteit binnen hun bedrijf te verhogen. De maatregelen die zij het meest noemen zijn investeringen in technologie en automatisering en het invoeren van efficiëntere processen. Een gebrek aan personeel is volgens hen de belangrijkste belemmering bij het verhogen van de productiviteit.

Onderzoek naar supply chains
Gartner heeft de resultaten bekendgemaakt van zijn jaarlijkse Global Supply Chain Top 25, waarin toonaangevende supply chain-organisaties worden geïdentificeerd, trends worden belicht en best practices worden gedeeld. Schneider Electric behoudt dit jaar de toppositie in de lijst, op de tweede plaats gevolgd door Cisco Systems. Colgate-Palmolive, Microsoft en Johnson & Johnson maken de top vijf compleet. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Blue Yonder heeft de bevindingen van zijn jaarlijkse Supply Chain Executives Survey bekendgemaakt. 84% van de respondenten wereldwijd meldt aanhoudende en aanzienlijke verstoringen van de supply chain, waaronder tekorten aan materialen, arbeid en transportcapaciteit. Het onderzoek toont ook dat inflatie de supply chain-kosten opdrijft, waaronder de prijs van transport, materialen, arbeid en voorraad. U kunt het rapport online inzien na het invullen van uw gegevens.

Opkomende technologieën en baanbrekende innovaties ter ondersteuning van de EU
JRC heeft haar rapport Eyes on the Future (4,87 MB) over opkomende technologieën en baanbrekende innovaties gepubliceerd ter ondersteuning van de strategische intelligentie van de European Innovation Council (EIC). Het rapport geeft een literatuuroverzicht van publicaties van tal van externe organisaties. Het geeft een samenvatting van 34 signalen en trends van opkomende technologieën en baanbrekende innovaties in de 11 primaire categorieën van een taxonomie die is gedefinieerd door de EIC.

Hoe een consumentenverpakkingsportfolio optimaliseren
Volgens L.E.K. consulting worden CPG-fabrikanten momenteel geconfronteerd met een reeks macro-economische uitdagingen: de elasticiteit van de consument is teruggekeerd, er blijft bezorgdheid bestaan over zowel de bedrijfsvoering als de werkgelegenheid en de complexiteit van de productie en het portfolio versterkt de effecten van beide. Maar door hun SKU-assortiment te optimaliseren en in het proces zowel hun verpakking als hun inkoop te optimaliseren, kunnen CPG-bedrijven de druk op de marges verlichten, de operationele efficiëntie verbeteren en de zorgen over arbeid verminderen om winstgevende groei te stimuleren.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.