Productie, logistiek en inkoop – januari 2024

31 januari 2024

Ontwikkelingen in R&D
Volgens het EU Industrial 2023 R&D Investment Scoreboard (7,39 MB) van de Europese Commissie hebben de top 2500 R&D-investeerders in de wereld een record gevestigd voor totale investeringen in 2022, met een bedrag van bijna €1,25 biljoen. Dit is ongeveer 86% van de door bedrijven gefinancierde R&D in de wereld, afkomstig van bedrijven uit 42 landen.

AI-toepassingen in verpakkingslogistiek
Het 15e jaarlijkse 'Tech Trends' rapport (8,62 MB) van Deloitte laat zien dat bedrijven werken aan een balans tussen 'shine' en 'substance' om buitenmaatse bedrijfsresultaten te behalen. Het rapport laat zien hoe AI, inclusief generatieve AI, werknemers kan bevrijden van het alledaagse, zodat ze zich kunnen concentreren op toekomstgericht werk met een hogere waarde, en stelt stellig dat in een tijdperk van creatieve machines, creatieve mensen belangrijker zijn dan ooit.
Volgens PwC’s 2023 Global Risk Survey waren cyber- en digitale technologierisico's een belangrijk punt van zorg voor bedrijven en risicomanagers in 2023, ook al ziet 60% GenAI als een kans voor hun bedrijf.
Volgens de interpack-organisatie domineerde digitalisering de verpakkingsindustrie in 2023. Digitale technologieën waren dan ook een van de hot topics op interpack vorig jaar. Vooral het toenemende gebruik van AI creëert geheel nieuwe mogelijkheden.
In december 2023 is AI Alliance gelanceerd: een internationale gemeenschap van toonaangevende technologieontwikkelaars, onderzoekers en gebruikers die samenwerken om open, veilige en verantwoorde AI te bevorderen.

Efficiënte verpakkingsprocessen
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente hebben het wiskundige ‘sphere packing problem’ onderzocht. De studie (2,08 MB), gepubliceerd in Nature Communications, laat zien dat een worstvormige zak als beste verpakking van bollen geldt voor een hoeveelheid tot 55 bollen: voor 56 bollen is een cluster handiger. Een plotselinge omslag die wiskundigen ook wel de ‘worstcatastrofe’ noemen.
Een studie (1,0 MB) van Beijing Jiaotong University, getiteld 'Research on the behavioural choices of merchants, logistics enterprises and consumers participating in the recycling of excessive packaging for e-tailing goods', is gepubliceerd in Cleaner Logistics and Supply Chain.
Volgens het proefschrift (1,18 MB) van Quantao Yang, dat onlangs is verdedigd aan de Universiteit van Örebro, zouden robots in staat kunnen zijn complexere taken uit te voeren dan nu het geval is. Robots zouden ook van elkaar kunnen leren, waardoor de hele productie-industrie efficiënter wordt.

De kracht van digitaal in bedrijfsvoering
L.E.K. consulting heeft een rapport (1,72 MB) gepubliceerd over wat er nodig is om de kracht van digitaal te benutten. De auteurs erkennen dat digitaal niet op zichzelf staat en hebben daarom gekeken naar waar en hoe digitaal wordt ingezet om het belang en de impact ervan te begrijpen.

Verpakken en automatisering in de magazijnen van de toekomst
In een recent rapport onderzoekt PMMI hoe magazijnautomatisering en de opkomst van direct-to-consumer (D2C) activiteiten de fulfilment- en magazijnactiviteiten zullen veranderen bij producenten van verpakte consumentenproducten. U kunt een samenvatting van het rapport downloaden na het invullen van uw e-mailadres.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.