Productie, logistiek en inkoop – januari 2021

01 februari 2021

Ontwikkelingen in de logistiek onder invloed van COVID-19
De Global Connectedness Index 2020 (15,2 MB) van DHL signaleert een herstel van de globalisering na de terugslag ten gevolge van COVID-19.
Een aanzienlijke toename van retourzendingen in de VS na het vakantieseizoen van 2020 heeft geleid tot vele uitdagingen op het gebied van retourlogistiek, die door een effectief beheer van de vastgoed- en toeleveringsketen gedeeltelijk kunnen worden aangepakt. Dit is het hoofdthema van een rapport (2,25 MB) dat CBRE onlangs heeft uitgebracht.
BluJay Solutions heeft de belangrijkste bevindingen van haar jaarlijkse supply chain marktonderzoek gepubliceerd. Het rapport biedt inzicht in hoe supply chains veranderen voor zowel succes als overleven, hoe supply chain-organisaties zijn omgegaan met de wereldwijde ontwrichting door COVID-19 en hoe bedrijven hun supply chain toekomstbestendig willen maken.

Digitale transformatie en technologische innovaties
Organisaties versnellen hun digitale transformatie-inspanningen niet alleen om hun operaties wendbaarder en efficiënter te maken, maar ook om in te spelen op dramatische schommelingen in de vraag en de verwachtingen van de klant. Dit blijkt uit het 12e jaarlijkse Tech Trends Report 2021 (21,1 MB) van Deloitte. Een ander rapport (4,29 MB) van Deloitte, "Automation with Intelligence: Pursuing Organization-wide Reimagination", laat zien dat het aantal organisaties dat automatisering inzet, in twee jaar tijd is verdrievoudigd.
Een rapport (2,63 MB) dat Prologis onlangs publiceerde, gaat dieper in op de vraag hoe automatisering een revolutie teweeg kan brengen in logistieke operaties. Het rapport belicht drie trends die volgens het bedrijf zullen leiden tot een hoger niveau van automatisering.
Lux Research heeft zijn jaarlijkse rapport uitgebracht over de top Tech innovaties die de grootste impact zullen hebben in de komende 10 jaar. U kunt een samenvatting downloaden na het invullen van uw gegevens.

Predictive maintenance
PMMI heeft onderzoek gedaan naar predictive maintenance in relatie tot de verpakkings- en verwerkingsindustrie. Het doel is om te laten zien hoe predictive maintenance kan worden toegepast op verpakkings- en verwerkingsmachines. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw e-mailadres.

Innovaties op het gebied van robotica en drones
De natuur heeft de creatie geïnspireerd van een nieuwe robotgrijper van zachte stof door een team van onderzoekers van UNSW Engineering, onder leiding van Dr Thanh Nho Do. De uitvinding, vergelijkbaar met de slurf van een olifant, heeft potentiële voordelen voor veel industrieën waar het handlen van kwetsbare voorwerpen essentieel is.
De Scandinavische landen bundelen hun krachten om de ontwikkeling van dronetransporten voor zowel goederen als passagiers te stimuleren. Het Nordic Drone Initiative (NDI) onder leiding van RISE zal de weg vrijmaken voor nieuwe duurzame bedrijfsmodellen.
High Tech Campus Eindhoven wordt één van de vijf living labs voor autonome drones. Het fieldlab maakt onderdeel uit van het Flying Forward 2020 consortium en ecosysteem. Dit driejarige innovatie- en onderzoeksproject wordt gefinancierd door de Europese Commissie.

Verdelingsprobleem papierrollen in golfkartonindustrie
UFTM heeft onlangs een paper (1,08 MB) gepubliceerd in Pesquisa Operacional over een probleem met de toewijzing van rollen in een bedrijf dat verpakkingen van golfkarton maakt.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.