Productie, logistiek en inkoop – april 2021

04 mei 2021

Ontwikkelingen in de logistiek en impact van een jaar COVID-19
Uit nieuw onderzoek (3,7 MB) van het Capgemini Research Institute naar de impact van de pandemie op toeleveringsketens van producenten en retailers blijkt dat wereldwijd 66% van de organisaties hun supply chain-strategie de komende drie jaar ingrijpend wil veranderen om meer veerkracht in hun operatie in te bouwen. In Nederland overweegt 59% van de organisaties dit te doen.
Riskmethods heeft een rapport gepubliceerd over hoe supply chain risico's zich tussen 2019 en 2020 hebben ontwikkeld, welke rol de pandemie heeft gespeeld en welke andere indicatoren een proactieve supply chain risicobeperkingsstrategie kunnen ondersteunen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
GS1 heeft hun ‘Trend Research 2020-2021 Navigating the next normal‘ (2,7 MB) gepubliceerd. Het rapport analyseert de top business trends en enabling technologies in de context van de verstoringen van het afgelopen jaar en geeft aanbevelingen aan de industrie en GS1 over hoe te navigeren door de nieuwe realiteit en de toekomst.
Uit een door MHI in samenwerking met Deloitte uitgebracht rapport blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde supply chain-leiders de uitgaven aan digitale technologieën drastisch heeft opgevoerd om hun activiteiten tijdens de pandemie responsiever en toekomstgerichter te maken. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

KPI's in de flexibele verpakkingsindustrie
Technical University of Cluj-Napoca onderzoek (2,7 MB), getiteld KPIs for Operational Performance Assessment in Flexible Packaging Industry, is gepubliceerd in Sustainability. Uit de resultaten blijkt dat de belangrijkste aspecten die bij de beoordeling van de operationele prestaties van productiebedrijven in aanmerking worden genomen de financiële aspecten zijn, gevolgd door productie, klanttevredenheid, kwaliteit, tevredenheid van werknemers en milieubescherming.

CE-markering voor bestaande machines of machineconfiguraties
GMV meldt dat FME recent de ‘Transformation of Machinery’ paper (6,3 MB) heeft gepubliceerd. Dit document beoogt antwoorden te geven op de CE-markeringsvragen bij aanpassingen van bestaande machines of machineconfiguraties. Wanneer is nieuwe CE-markering noodzakelijk, voor welke onderdelen of voor het geheel van een machineconfiguratie en wie is hiervoor verantwoordelijk?

Automatisering en self-service
Volgens Reichelt Elektronik vindt voorspellend onderhoud (predictive maintenance) in de Nederlandse industrie steeds meer plaats. Productiemachines worden steeds slimmer, of het nu gaat om nieuwe, slimmere systemen of om uitbreidingen op bestaande machines.
VIL start een nieuw project Self-service in Logistics, waarin het hele proces van ontvangst (toegangscontrole, follow-up, yard management,…) bij de deelnemende bedrijven in kaart wordt gebracht. Doelstelling is het omzetten van het handmatige aspect naar een semi- of volautomatisch geheel. Door self-service te introduceren in logistiek zou men tot een efficiënter en veiliger yard management kunnen komen.

GS1-gegevens op één lijn brengen tot een wereldwijd gegevensmodel
GS1 zal op 20 november 2021 het Benelux-datamodel op één lijn brengen met het GS1 Global Data Model. Deze kan door leveranciers en retailers in de Nederlandse levensmiddelen- en drogisterijsector in de hele Benelux gebruikt worden om productinformatie uit te wisselen via GS1 Data Source.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.