Milieu en duurzaamheid – september 2021

05 oktober 2021

Plastic verpakkingsafval
Volgens een Stockholm University studie gepubliceerd in Science (abstract), kan de huidige wereldwijde plasticuitstoot onomkeerbare gevolgen hebben. Uit een rapport (7,28 MB) van WWF blijkt dat de kosten van plastic voor het milieu en de samenleving minstens 10 keer hoger liggen dan de marktprijs die primaire plasticproducenten ervoor betalen. Een studie (7,06 MB) van WWF (in het Duits) over plastic verpakkingen toont aan dat zelfs als alle huidige afspraken in Duitsland volledig zouden worden uitgevoerd, de behoefte aan nieuw plastic in 2040 met 4% zou toenemen. Een recent rapport (2,6 MB) van IPEN geeft in detail weer hoe de huidige investeringen in recyclingschema's, zowel mechanisch als chemisch, zeer weinig impact zullen hebben op een groeiende, wereldwijde plasticvervuiling. De University of Delaware meldt dat een dringende oproep tot actie tegen plasticvervuiling is gepubliceerd (abstract) in Science. Volgens ISGlobal-onderzoek, gepubliceerd (1,71 MB) in Science of The Total Environment, is de milieu-impact van gebotteld water in Barcelona tot 3.500 maal groter dan die van leidingwater.

Oplossingen vinden voor plasticvervuiling
Een rapport (7,89 MB) van de University of Manchester bekijkt bedrijfsmodellen die plastic terugdringen. Volgens een rapport (7,3 MB) van WEF kan 10% hergebruik bijna de helft van het plastic dat in zee belandt tegenhouden. Het Consumer Goods Forum heeft ontwerpregels voor plasticverpakkingen gepubliceerd. Een rapport (2,05 MB) van de Rethink Plastic alliance zet uiteen waarom EPR en ecomodulatie belangrijk kunnen zijn voor afvalpreventie in de EU. FPF meldt de lancering van de Understanding Packaging (UP) Scorecard om de milieueffecten van voedsel en -verpakkingen te evalueren. University of Edinburgh onderzoekers gebruikten bacteriën om plastic afval om te zetten in vanille-aroma. Een artikel (5,14 MB) is gepubliceerd in Green Chemistry. University of Sydney onderzoekers ontwikkelen een slim, robotsysteem dat gebruik maakt van AI om zacht plastic afval te sorteren. EuPC meldt de lancering van het EU MERLIN project: increasing the quality and rate of MultilayER packaging recycLINg.

Wet- en regelgeving
FPF meldt de eerste UN ministerial conference on marine litter and plastic pollution, waar Rwanda en Peru een ontwerpresolutie (183 kB) hebben ingediend ter oprichting van een intergouvernementele commissie om te onderhandelen over een wereldwijd verdrag voor plasticvervuiling. EU: De EC heeft ReturnthePlastics geregistreerd, een burgerinitiatief voor de invoering van een EU-brede DRS voor plastic flessen. Een University of Vaasa masterscriptie (1,52 MB) belicht de EU-circulaire economie en het rapporteren van verpakkingsafval. India: De regering (78 kB) meldt de Plastic Waste Management Amendment Rules 2021 waarbij bepaalde SUPs tegen 2022 worden verboden. NL: De staatssecretaris heeft Kamervragen beantwoord over een innamesysteem voor blikjes buiten de supermarkt. Een Universiteit Twente masterscriptie (4,95 MB) onderzoekt de herinrichting van het NL recyclingsysteem in het licht van de aanstaande DRS voor blikjes. KIDV heeft een Recyclecheck voor glazen verpakkingen gelanceerd die u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens. NRK meldt dat het Actieplan Toepassen Kunststof Recyclaat (1,84 MB) aan de staatssecretaris is aangeboden. Een Engelse samenvatting vindt u hier (277 kB). Slovenië: Ontwerpregelgeving ter afschaffing van verplichte materiaalidentificatie labeling is naar de EC gestuurd. Slowakije: Ontwerpregelgeving met een DRS voor wegwerpverpakkingen voor dranken is naar de EC gestuurd. Zweden: Swedish Plastic Recycling (180 kB) investeert in de bouw van 's werelds grootste en modernste faciliteit voor plasticrecycling: Site Zero. VK: Een rapport (11,12 MB) van SAS toont dat tweederde van de plastic- en verpakkingsvervuiling in het VK kan worden herleid tot slechts 12 bedrijven.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.