Milieu en duurzaamheid – oktober 2021

02 november 2021

Wet- en regelgeving in de EU
De EC heeft Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1752 gepubliceerd voor de rapportage van de gescheiden inzameling van SUP drankflessen. De EC is verheugd over een nieuwe stap van de Circular Plastics Alliance die de recyclebaarheid van 26 plasticproducten, waaronder verpakkingen, en goed zijn voor meer dan 60% van het ingezamelde plasticafval garandeert. RecyClass heeft een Sorting Protocol for Plastic Packaging gepubliceerd. Duitsland: De regering (in het Duits) wijzigt de bioafvalverordening (in het Duits) om plastic in het afval tot een minimum te beperken. Frankrijk: De regering (in het Frans) meldt regelgeving (in het Frans) die de verkoop van AGF in plastic verbiedt per 1 januari 2022. Citeo (in het Frans) meldt dat de nieuwe afvalsorteringsinstructies Info Tri (in het Frans) zijn goedgekeurd. Een ontwerpbesluit over consumentenvoorlichting over milieukwaliteiten en -kenmerken is naar de EC gestuurd. Onderdeel is een specificatie van het verbod op de woorden ‘milieuvriendelijk’ en ‘biodegradeerbaar’. De regering heeft een openbare raadpleging (in het Frans) geopend over het ontwerpbesluit voor het minimum aantal hergebruikte verpakkingen dat jaarlijks op de markt moet worden gebracht. Italië: Ontwerpregelgeving ter omzetting van de SUP-richtlijn is naar de EC gestuurd. Letland: Een ontwerpwet om de DRS regelgeving in lijn te brengen met de EU regelgeving is naar de EC gestuurd. NL: De 2022 tarieven van het Afvalfonds Verpakkingen zijn bekend. De staatssecretaris heeft antwoorden gegeven op vragen over de DRS voor plastic flessen. Milieu Centraal en PRN hebben een nieuwe papierscheidingswijzer voor consumenten ontwikkeld. CBL heeft een position paper (616 kB) ‘Duurzaam verpakken’ gepubliceerd. De Rijksoverheid heeft een onderzoek (4,7 MB) gepubliceerd naar mogelijkheden om herbruikbare verpakkingen in supermarkten te bevorderen. Roemenië: De regering (125 kB) heeft regelgeving goedgekeurd voor een DRS voor eenmalige drankverpakkingen. Spanje: De regering (in het Spaans) heeft een openbare raadpleging geopend over ontwerpregelgeving die onder meer de SUP-richtlijn omzet. Onderdeel is een verbod op plastic verpakkingen voor groente en fruit.

Wet- en regelgeving buiten de EU
In een rapport (12,13 MB) van IPEN wordt een krachtiger ASEAN-respons voorgesteld om wereldwijde afvaldumping te bestrijden. Australië: Een gids (469 kB) van APCO ondersteunt organisaties bij het gebruik van meer gerecyclede inhoud in hun verpakkingen. China: De regering heeft een plan onthuld over de aanpak van plasticvervuiling in de komende 5 jaar. India: Een richtsnoer (684 kB) over SUPs is gepubliceerd. WWF meldt de lancering van het India Plastics Pact. Kenia: Het Kenya Plastics Pact is gelanceerd. Nieuw-Zeeland: De regering meldt het National Plastics Action Plan 2021-2024 (4,3 MB). VK: De regering heeft nieuwe amendementen van de Environment Bill gepubliceerd en heeft de beleidsnota bijgewerkt over de Plastic Packaging Tax die op 1 april 2022 van kracht wordt. De Competition and Markets Authority heeft de Green Claims Code (505 kB) gepubliceerd. VS: Keller and Heckman meldt dat gouverneur Newsom van Californië SB 343 heeft ondertekend, waarin gesteld wordt dat de "najagende pijlen" of andere recyclesymbolen misleidend zijn, tenzij ten minste 60% van de bevolking de verpakking lokaal kan recyclen.

Meer nieuws over het milieu
WPO (576 kB) heeft een wereldwijde Packaging Design for Recycling Guide (7,48 MB) gepubliceerd. HolyGrail 2.0 heeft zijn eerste mijlpaal bereikt met de succesvolle validatie van het eerste detectie-sorteer prototype. Pro Carton heeft een studie (18,13 MB) laten uitvoeren die de carbon footprint van kartonverpakkingen vergelijkt met plastic alternatieven. Een Hereon studie, gepubliceerd (2,86 MB) in de Journal of Hazardous Materials Letters, toont dat microplastics kunnen dienen als transportmiddel voor metalen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.