Milieu en duurzaamheid – november 2021

03 december 2021

Wet- en regelgeving in de EU
EU: FEFCO heeft nieuwe corrugated packaging recyclability guidelines (1,62 MB) gepubliceerd. De EC heeft Besluit 2021/1870 aangenomen met herziene Ecolabel-eisen voor cosmetica en nieuwe eisen voor dierverzorgingsproducten. Bulgarije: § 7. Artikel 5 van decreet Nº420 (in het Bulgaars, 824 kB) stelt markering voor materiaalidentificatie en de tidyman verplicht per 1 januari 2022. NL: De staatssecretaris heeft de Kamer geïnformeerd (244 kB) over nieuwe regelgeving met een verbod op SUPs bij consumptie ter plaatse en op het gratis verstrekken van SUP-voedselverpakkingen en SUP-bekers bij on-the-go consumptie. Een internetconsultatie loopt tot 6 december 2021. De avond voor het debat Circulaire Economie van 18 november 2021 heeft hij de Kamer een memo (441 kB) gestuurd over drankverpakkingen in het zwerfafval. In een andere brief (354 kB) informeert hij de de Kamer over een aantal onderwerpen op het gebied van circulaire economie. In oktober heeft hij heeft de actualisatie van het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2021-2023 (2,43 MB) naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij heeft ook een studie (1,7 MB) naar de financiële en organisatorische invulling van EPR gestuurd. Volgens PRN mag papier/karton voorzien van een enkelzijdige kunststof laag nu bij het oud papier worden afgedankt. NRK meldt dat uit onderzoek (1,41 MB) van CE Delft blijkt dat de klimaatimpact van plastic voor 2030 tot 50% omlaag kan. Uit onderzoek (3,43 MB) van Natuur & Milieu blijkt dat 65% van de verpakkingen in de supermarkt niet of beperkt recyclebaar is. De Monitoringsrapportage (1 MB) van het Afvalfonds Verpakkingen toont een overall recycleresultaat van 82% in 2020. Oostenrijk: De regering (in het Duits) voert in 2025 een DRS in voor plastic flessen en drankblikjes.

Wet- en regelgeving buiten de EU
Azië: Een whitepaper van Smithers dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens bekijkt hoe Azië plasticvervuiling aanpakt. Australië: APCO heeft de Australian Dairy Sustainable Packaging Roadmap to 2025 (3,4 MB) gepubliceerd. Hong Kong: De regering heeft de public interaction phase over SUP-regels geopend. India: De regering heeft ontwerpregelgeving gepubliceerd met een doelstelling van 100% EPR-dekking voor bepaalde plastic verpakkingen voor 2023. Nieuw-Zeeland: De regering heeft een openbare raadpleging geopend over een nieuwe afvalstrategie en nieuwe afvalwetgeving. VK: De regering heeft een aantal amendementen ingediend op de Environment Bill, waaronder maatregelen voor heffingen op alle wegwerpartikelen, niet alleen op SUPs. VS: EPA meldt de 2021 National Recycling Strategy.

Plastic en het milieu
Een studie (6,84 MB) van het Europees Octrooibureau (EOB) toont dat de EU en de VS koplopers zijn op het gebied van innovatie in plasticrecycling en alternatieve -technologieën. RMIT University onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om plasticafval om te zetten in waardevolle nanomaterialen en hoogwaardige brandstof. Een artikel (abstract) is gepubliceerd in het Journal of Environmental Management. Volgens KTH onderzoek (1,6 MB), gepubliceerd in Resources, Conservation and Recycling, is er in de komende 5-10 jaar geen mainstream-oplossing voor het recyclen van multi-materiaal plastic verpakkingen. NUI Galway onderzoek (9,83 MB), gepubliceerd in het Journal of Cleaner Production, gebruikt LCA om de milieu-impact te beoordelen van petrochemische plastic verpakkingen versus PLA voor verse AGF. UNEP heeft twee rapporten gepubliceerd: Drowning in Plastics (7,83 MB) en From Pollution to Solution (9,69 MB). Een Bangor University paper gepubliceerd (1,74 MB) in Science of the Total Environment, toont fundamentele verbanden tussen de wereldwijde klimaatcrisis en plasticvervuiling. Een University of Leicester studie, gepubliceerd (3,24 MB) in Frontiers in Water, toont dat plasticvervuiling rivieren aanzienlijk langer doet dichtslibben dan gedacht.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.