Milieu en duurzaamheid – mei 2024

04 juni 2024

Wet- en regelgeving wereldwijd en in de EU
UNEP doet verslag van de vierde bijeenkomst (INC-4) om te komen tot een wereldwijd juridisch bindende overeenkomst over plasticvervuiling. Voorafgaand aan INC-4 publiceerde LNBL een rapport (2,96 MB) dat de aanzienlijke impact van primair plastic productie op het klimaat toont en publiceerde de University of Portsmouth een rapport (7,77 MB) over de rol van nationale actieplannen. EU: Op 30 april 2024 is de herziene verordening voor de verscheping van afval in de OJ gepubliceerd met o.a. een verbod op de uitvoer van plasticafval naar niet-OESO-landen. Het EP heeft het voorstel aangenomen voor de Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) met o.a. digitale productpaspoorten. Het EP heeft een ontwerpresolutie over de rekenmethode voor het gehalte gerecycled materiaal in SUP drankflessen verworpen. FEICA heeft een rapport (416 kB) gepubliceerd over lamineerlijmen in het recycleproces van flexibele plastic verpakkingen. JRC heeft een studie (3,97 MB) gepubliceerd over de effecten van de inzameling en verwerking van de droge recyclebare fracties van gemeentelijk afval in de EU-27.

Wet- en regelgeving in de verschillende landen
België: De EC heeft het einde van de status-quoperiode verlengt naar 11 december 2024 voor conceptregelgeving dat in SUP verpakt AGF in Wallonië verbiedt. India: In maart 2024 is een amendement (1,58 MB, scroll naar beneden voor Engels) op de Plastic Waste Management Rules gepubliceerd met onder meer labelingseisen en aangepaste definities voor producenten, importeurs en merkeigenaren (PIBOs). PIBOs moeten zich registreren bij het gecentraliseerde EPR Portal. Italië: De regering (in het Italiaans) heeft regelgeving (in het Italiaans, artikel 9-bis) dat de Plastics Tax uitstelt tot juli 2026 definitief goedgekeurd. NL: De consultatie over de NCPN met een bijmengplicht voor plastic recyclaat en bio-based plastics, sluit 31 mei 2024. De staatssecretaris heeft vragen over statiegeld beantwoord met als bijlagen een brief waarin ILT Verpact op de hoogte stelt van meerdere voorgenomen lasten onder dwangsom en de schriftelijke reactie van Verpact. VNG heeft aangegeven de huidige Ketenovereenkomst Verpakkingen niet met 5 jaar te willen verlengen per 2025. Een van de problemen is de hoeveelheid afgekeurde PMD-zakken. Verpact geeft een reactie in een persbericht. Het Hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB bevat een Plastics Tax vanaf 2028. De regering heeft Q&A gepubliceerd als derde aanvulling op het afwegingskader voor de reikwijdte van de SUP-regelgeving en KIDV heeft een zelfhulp stappenplan opgesteld om te beoordelen of een verpakking plastic bevat volgens deze regelgeving. VK: De regering heeft aangekondigd dat de DRS is uitgesteld tot oktober 2027 en heeft de conceptregelgeving naar de EC gestuurd. Ook is conceptregelgeving over EPR met o.a. labelingseisen naar de EC gestuurd. Volgens de Simpler Recycling-plannen van de regering mogen gemeenten plastic, metaal, glas, papier en karton onder alle omstandigheden in één afvalbak inzamelen. VS: De Protecting Communities from Plastics Act is opnieuw geïntroduceerd. Zweden: NPA meldt dat op 1 juli 2024 de tarieven zullen stijgen als gevolg van de wijzigingen in de EPR-regelgeving.

Onderzoek en rapporten
Het vervangen van plastic door alternatieven is in de meeste gevallen slechter voor de uitstoot van broeikasgassen, zo blijkt uit onderzoek van de University of Sheffield. Een studie van o.a. CSIRO, toont dat meer dan de helft van de ‘branded’ plasticvervuiling gelinkt kan worden aan 56 bedrijven. Een andere CSIRO-studie schat dat tot wel 11 miljoen ton plastic vervuiling naar de oceaanbodem is gezonken. Een University of Basel-studie toont dat de microplasticvervuiling in Antarctica groter is dan eerder werd aangenomen. Hoge niveaus van plasticvervuiling kunnen de embryo's van een groot aantal oceaandieren doden, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Exeter.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.