Milieu en duurzaamheid – mei 2021

01 juni 2021

Wereldwijde, EU- en VS-ontwikkelingen
In april 2021 is ISO/TR 18568:2021 Packaging and the environment - Marking for material identification gepubliceerd. Tijdens de WCEF+Climate-top in april 2021 zijn verschillende toezeggingen gedaan om te komen tot een wereldwijde circulaire economie. De conferentie werd medegeorganiseerd door de Nederlandse overheid. Een recent rapport (2,33 MB) van UNEP schetst de meest gebruikte regelgeving in de wereld voor het verminderen van plastic afval. EU: In een artikel (1,12 MB), gepubliceerd in Waste Management, bestuderen JRC-onderzoekers de recycling van post-consumer plastic verpakkingsafval. RecyClass heeft nieuwe Quick Test Washing Procedures gepubliceerd voor folie- en papieren etiketten aangebracht op HDPE en PP-containers. RecyClass heeft ook een nieuwe Polystyrene Design for Recycling Guideline (109 kB) gepubliceerd. VS: Het Glass Packaging Institute (138 kB) heeft het initiatief "A Circular Future for Glass" (1,73 MB) gelanceerd, een 10-jarenplan om het glasrecyclingpercentage op 50% te brengen. ReFED heeft de Roadmap to 2030: Reducing U.S. Food Waste by 50% gepubliceerd.

Regels en voorschriften in de verschillende landen
Frankrijk: Ontwerpregelgeving met het maximaal toegestane gehalte plastic in SUP bekers is naar de EC gestuurd. Ierland: Een raadpleging over de Circular Economy Strategy is geopend. NL: ACM start onderzoek naar misleidende duurzaamheidsclaims in 3 sectoren waaronder zuivel. De staatssecretaris heeft een brief (40 kB) naar de Tweede Kamer gestuurd met nieuwe doelstellingen voor metalen verpakkingen voor 2025 gebaseerd op WUR-onderzoek (4,09 MB): 80% voor aluminium en 94% voor ferro-metalen. Zij heeft ook antwoorden (631 kB) op vragen over het PBL circulaire economie rapport (6,9 MB) gestuurd en een rapport (1,92 MB) getiteld Verkenning naar het voorkomen van verbranding van recyclebare materialen in 2030. Op 15 april 2021 is het startschot gegeven voor de Green Deal Koffiepads en theezakjes bij het gft (139 kB). TNO heeft een brochure (6,74 MB) over de circulaire plasticsector gepubliceerd. Op verzoek van de regering heeft Duurzaamheid.nl een rapport (749 kB) geschreven over de raakvlakken tussen digitalisering en de circulaire economie. Oostenrijk: Ontwerpregelgeving ter omzetting van de SUP-richtlijn is naar de EC gestuurd. Slowakije: Ontwerpregelgeving ter omzetting van de SUP-richtlijn is naar de EC gestuurd. Zuid-Afrika: De regering heeft amendementen (163 kB) gepubliceerd op de regelgeving voor plastic zakken, waarin de minimale gerecyclede inhoud wordt gesteld. VK: De regering heeft informatie gepubliceerd over de belasting op plastic verpakkingen die op 1 april 2022 van kracht wordt. OPRL (376 kB) heeft een nieuwe reeks labels voor navulling gelanceerd om duidelijk te maken welk systeem van toepassing is en waar en hoe de verpakking moet worden nagevuld.

Onderzoek
Wetenschappers van Ames Laboratory hebben een groen, energiezuinig proces gevonden om polystyreen af te breken. MIT-onderzoekers hebben zelfkoelende textielmaterialen ontwikkeld uit polyethyleen die bijvoorbeeld uit gerecyclede plastic tassen kan worden verkregen.
Onderzoek (11,87 MB) van WUR toont dat het meeste strandafval in West-Groenland uit het land zelf komt en niet van veraf. Nieuw onderzoek van de Utah State University richt zich op de vraag hoe microplastics in de atmosfeer terechtkomen, hoe lang ze in de lucht blijven en waar we hotspots kunnen verwachten.
Voor haar doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Sophie Kooij op 22 april 2021 een voordracht gehouden getiteld ‘Exploration of the opportunities to improve the recyclability of flexible consumer packaging’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.