Milieu en duurzaamheid – maart 2021

30 maart 2021

Regelgeving in Europa
De EC heeft SUP markeringsspecificaties voor bekers en andere SUPs, inclusief corrigenda gepubliceerd. De markeringen (gebruik ‘Available Translations’ voor de verschillende talen) dienen te worden afgeedrukt in de taal/talen van de lidstaten waar het product op de markt wordt gebracht. Volgens een rapport (1,22 MB) gepubliceerd door PRE, is betere inzameling en sortering van PP en HDPE nodig om de EU-recyclingdoelstellingen te halen. De EC en UNEP hebben de Global Alliance on Circular Economy and Resource Efficiency (GACERE) gelanceerd.

Regelgeving per land
Hongkong: De regering heeft een blauwdruk voor afval 2035 (21,63 MB) gelanceerd en een raadpleging geopend voor afvalbeheer van plastic flessen. Letland: Het National Solid Waste Management Plan 2021-2028 (in het Lets) is gepubliceerd. NL: Ontwerpregelgeving ter omzetting van de SUP-richtlijn en EPR-ontwerpregelgeving is naar de EC gestuurd. Volgens een white paper (6,34 MB) van de Universiteit Utrecht zou de EPR moeten worden aangepast. De staatssecretaris heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met een roadmap (927 kB) voor chemische recycling van plastics naar 2030. PlasticsEurope heeft een paper (1,16 MB) gemaakt over chemische recycling. De regering heeft een Afvalpreventieprogramma (509 kB) gepubliceerd. Partners for Innovation meldt de publicatie van het Actieplan Toepassen Kunststof Recyclaat (samenvatting, 253 kB). De definitieve leidraad (645 kB) voor duurzaamheidsclaims om misleiding te voorkomen is door ACM gepubliceerd. Portugal: Ontwerpregelgeving voor de markering van herbruikbare en DRS-verpakkingen is naar de EC gestuurd. VK: De regering van Wales heeft een Circulaire Economie-strategie (1,76 MB) en een ontwerpplan ter vermindering van zwerfafval gepubliceerd.

Afvalbeheer en de circulaire economie
In een paper (7,24 MB) presenteert de Ellen MacArthur Foundation 5 universele beleidsdoelen voor de circulaire economie. EEA heeft een rapport (4,22 MB) gepubliceerd over plastics, de circulaire economie en het milieu in de EU. Volgens een EEA-briefing, die u kunt downloaden na het invullen van uw e-mailadres, kan een toenemend gebruik van digitale technologieën het afvalbeheer in de EU helpen verbeteren. FPA (249 kB) heeft het rapport (4,41 MB) 'Flexible Packaging Path to a Circular Economy' uitgebracht. KIDV heeft een informatiekaart (97 kB) gepubliceerd met de titel ‘Towards circular flexible plastic packaging in 2025.‘

Zwerfafval in zee
Stockholm University onderzoekers hebben een dramatische toename van microplastics in mediterrane zeegrasvelden gevonden. University of Barcelona onderzoekers hebben ontdekt dat Posidonia oceanica zeegras plastic kan vangen en uit zee kan verwijderen. Uit onderzoek (8,79 MB) van Stichting De Noordzee blijkt dat de hoeveelheid afval op het NL strand significant is gedaald. University of Nottingham onderzoekers hebben ontdekt dat zwerfafval in VK lokale rivieren een habitat vormt voor diverse dierengemeenschappen.

Meer onderzoek
Een Closed Loop Partners rapport, te downloaden na het invullen van uw gegevens, kijkt naar systemen voor herbruikbare bekers. Onderzoek (1,91 MB) van KIDV toont dat vezels van gebruikte papieren bekers als grondstof kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld karton te maken. ACS-onderzoekers hebben een manier gevonden om plastic in flessen om te zetten in brandstoffen en chemische grondstoffen. Een chemisch proces, ontwikkeld door UC Berkeley, zet PE om in kleefstoffen. University of Konstanz onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om PE-achtige plastics zonder extreem hoge temperaturen chemisch te recyclen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.