Milieu en duurzaamheid – januari 2021

01 februari 2021

EU-Regelgeving
ILT meldt dat vanaf 1 januari 2021 nieuwe regels gelden voor de import en export van kunststofafval. Meer informatie vindt u hier. De publicatie van de SUP-richtsnoeren, gepland voor 2 juli 2020, is uitgesteld tot tenminste februari 2021. Wilt u op de hoogte blijven en de meest recente versie ontvangen, stuur ons dan een e-mail. Het EU Parlement heeft de drinkwaterrichtlijn goedgekeurd dat moet resulteren in een lager verbruik van flessenwater. De EC meldt dat de Circular Plastics Alliance de eerste resultaten heeft geleverd. De Raad heeft conclusies aangenomen over circulair en groen herstel.

Regelgeving in Nederland
Op 2 december 2020 vond een algemeen overleg (verslag, 235 kB) plaats over de circulaire economie. Ter voorbereiding heeft de staatssecretaris een aantal documenten naar de Tweede Kamer gestuurd: een brief over de SUP en de reacties (375 kB) op de SUP-internetconsultatie; een brief over de reacties op de internetconsultatie over het ontwerpbesluit DRS voor metalendrankverpakkingen; een brief met als bijlage het Rapport Publieke Waarde Scan: Circulaire Economie (948 kB); antwoorden op vragen over het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie en antwoorden op vragen over het Duurzaamheidskader Biogrondstoffen. NRK meldt dat op 30 november het Actieplan Biobased Kunststoffen (1,05 MB) aan de staatssecretaris is overhandigd. NVRD heeft de Benchmark Huishoudelijk Afval over 2019 (1,32 MB) gepubliceerd. VNG meldt de publicatie van het rapport PMD: handvatten voor kwaliteitsverbetering (1,27 MB). RVO heeft de Milieulijst 2021 gepubliceerd met investeringen die voor fiscaal voordeel (Vamil/MIA) in aanmerking komen.

Regelgeving in rest van de wereld
Australië: De regering meldt aanname van de Recycling and Waste Reduction Act 2020 door het parlement. Frankrijk: Citeo (in het Frans) meldt een verbod op de Groene Punt vanaf 1 april 2021 met een overgangsperiode van 18 maanden (officiële tekst, in het Frans, 123 kB). Duitsland: De regering (in het Duits) meldt dat de Bundestag voor een verbod op SUP-tassen heeft gestemd vanaf 1 januari 2022. Noorwegen: De regering meldt nieuwe regels voor in- en uitvoer van plasticafval vanaf 1 januari 2021. Slovenië: Ontwerpregelgeving over verpakkingsafval is naar de EC gestuurd. Tsjechië: Ontwerpregelgeving over afvalbeheer is naar de EC gestuurd. VK: De regering heeft de resultaten (374 kB) van een internetconsultatie gepubliceerd en de invoering van een belasting op plastic verpakkingen aangekondigd. WRAP heeft het jaarverslag (2,82 MB) over het UK Plastics Pact gepubliceerd.

Rapporten en ontwikkelingen
WUR meldt de wetenschappelijke onderbouwing van een theoretisch maximum voor de recycling van plasticverpakkingen. Een artikel (539 kB) is gepubliceerd in Sustainability. De Ellen MacArthur Foundation heeft een gids gepubliceerd voor upstream innovatie voor plastic verpakkingen. CEFLEX heeft een boekje (1,94 MB) gepubliceerd over de recycling van flexibele kunststoffen. FINAT meldt de oprichting van het consortium CELAB: Toward a Circular Economy for Labels. Jo-Anne Verschoor van de Universiteit Leiden is winnaar van de Unilever Research Prize 2020. Zij ontwikkelde een methode om te testen of bacteriën in staat zijn plastic af te breken. DSMZ-onderzoek bestudeerde hoe zeeorganismen biologisch afbreekbaar plastic afbreken. Uit Tel Aviv University onderzoek blijkt dat bioplastic schalen een vergelijkbaar effect hebben op zeedieren als gewone plastic schalen. KIDV heeft een rekentool gepubliceerd over de CO2-impact en kosten van herbruikbare verpakkingen. UNSW-onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld om aluminium terug te winnen uit meerlagige verpakkingen. FEVE heeft een nieuw duurzaamheidskeurmerk onthuld: de Glass Hallmark.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.