Milieu en duurzaamheid – februari 2021

01 maart 2021

Ontwikkelingen in Nederland
De regering voert per 2023 statiegeld op blikjes in. Een brief aan de Tweede Kamer met een memo (450 kB) toont dat het aantal blikjes in het zwerfafval niet is afgenomen. De regering meldt dat volgens een PBL circulaire economie rapport (6,9 MB) het gebruik van grondstoffen nauwelijks daalt. Het rapport stelt tevens vast dat energie geen onderdeel is van het huidige circulaire beleid. In een brief pleit de staatssecretaris voor extra maatregelen WUR meldt dat de kwaliteit van ingezamelde PE en PP flessen goed genoeg is voor een groot aantal non-foodtoepassingen, maar de vraag blijft achter. NRK roept de staatssecretaris op het inzetten van recyclaat aantrekkelijk(er) te maken. Het Nationaal Platform Plastics Recycling is gestart. De Dutch Sustainable Growth Coalition heeft het rapport (10,36 MB) ‘Transition time! A circular economy for plastics’ gepubliceerd.

Ontwikkelingen in de rest van de wereld
Een rapport (5,96 MB) van Reloop kijkt naar DRS-systemen wereldwijd. EU: In een aangenomen verslag over het actieplan voor de circulaire economie roept het EP op tot bindende 2030-doelen. Volgens onderzoek (5,05 MB) van ZWE naar drankenkartons in vier landen wordt minder gerecycled dan wordt gerapporteerd. België: Ontwerpregelgeving voor Vlaams afvalbeheer is naar de EC gestuurd. Canada: Het Canada Plastics Pact is gelanceerd. Colombia: De regering heeft een Circulaire Economie Coalitie gevormd met Costa Rica, Peru en de Dominicaanse Republiek. Duitsland: Ontwerpregelgeving ter omzetting van de SUP-richtlijn is naar de EC gestuurd. Het Federale Kabinet heeft ingestemd met wijziging van VerpackG (in het Duits, 1,03 MB), waaronder uitbreiding van de DRS. Ierland: De regering heeft een actieplan voor een circulaire economie gelanceerd. Kenia: FPF meldt concept EPR-regelgeving (1,24 MB). Zuid-Afrika: De regering heeft de invoering van EPR-regelgeving (261 kB) uitgesteld tot 5 mei 2021. VK: Op 1 januari 2021 is nieuwe EPR-regelgeving in werking getreden. De regering heeft een raadpleging geopend over de update van het UK Plan for Shipments of Waste. De regering heeft de Environment Bill uitgesteld. VS: De Save Our Seas (SOS) 2.0 Act is ondertekend. NCEL meldt dat 9 staten die EPR gerelateerde regelgeving (148 kB) hebben ingediend, samen een EPR voor plastic verpakkingsafval willen realiseren. RLC heeft een Blueprint for America’s Recycling System (10,82 MB) gepubliceerd.

Plastic afval
University of Exeter onderzoekers hebben open-sourcetechnologie gebruikt om de beweging van plasticafval te volgen. De University of Surrey heeft een nieuwe methode ontwikkeld voor het labelen en volgen van nanodeeltjes. Een Princeton University studie toont hoe plastic afval zich verplaatst. Weizmann Institute of Science onderzoek heeft microplastics in de lucht boven de oceaan gevonden. San Giovanni Calibita Fatebenefratelli Hospital onderzoek (4,09 MB), gepubliceerd in Environment International heeft microplastics in menselijke placenta gevonden. In het consortium PlasticHeal gaat WUR de impact van de microplastics op het menselijke darmkanaal bestuderen. Een review (1,32 MB) in Conversation Letters door CSIRO experts stelt dat flexibel plastic het meest dodelijke plastic is voor zeedieren.

Onderzoeken en rapporten
Een Closed Loop Partners rapport dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens, onderzoekt kansen en uitdagingen voor alternatieven voor plastic. Een rapport (4,62 MB) van SusChem kijkt naar onderzoek dat bijdraagt aan duurzaamheidsdoelen voor plastic. Neste heeft de eerste testrun op industriële schaal voor het verwerken van vloeibaar gemaakt plastic afval voltooid. CHEM Trust heeft een rapport (1,43 MB) gepubliceerd over chemische recycling. Een studie (2,2 MB) van ZWE naar herbruikbare verpakkingen vergelijkt 32 LCA's.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.