Milieu en duurzaamheid – augustus 2021

30 augustus 2021

Ontwikkelingen in Nederland
De Green Deal voor koffiepads en theezakjes bij het gft is naar de EC gestuurd. KIDV heeft logo’s hiervoor toegevoegd aan de Weggooiwijzer. Een consultatie voor een nieuwe Regeling verslaglegging verpakkingen is geopend. Een WUR-rapport (3,19 MB) kijkt naar welke drankverpakkingen beter gerecycled kunnen worden met een DRS. In een policy brief (1,27 MB) geeft PBL bouwstenen voor een circulaire economie. NRK reageert hierop in een brief (475 kB) aan de staatssecretaris. KIDV heeft het Sustainable Packaging Compass gelanceerd en een testprotocol voor de loslaatbaarheid van labels en lijmen op PP en PE verpakkingen. CBS meldt over 2020 de grootste toename in huishoudelijk afval in bijna 25 jaar. Een CE Delft rapport (1,37 MB) onderzoekt de effecten van een nationale heffing op virgin plastics.

Ontwikkelingen in de rest van de wereld
EU: Een EC-raadpleging over regels ter bescherming van het mariene milieu is geopend. Australië: De regering heeft Western Australia’s Plan for Plastics met vier jaar versneld. België: OVAM geeft een opsomming van wijziging 8 van de Vlarema. Duitsland: Uit een rapport (in het Duits, 2,56 MB) van UBA (in het Duits) blijkt dat het doel van 70% drank in statiegeldflessen in 2019 niet is gehaald. Filipijnen: Het Huis heeft regelgeving goedgekeurd dat bepaalde SUPs verbiedt. Frankrijk: Ontwerpregelgeving met criteria voor het beëindigen van de afvalstatus voor karton en het minimumaandeel hergebruikte verpakkingen is naar de EC gestuurd. Het jaarverslag 2020 (in het Frans, 1,82 MB) over het nationale pact plastic verpakkingen (in het Frans) is gepubliceerd. Ierland: De regering heeft een Circular Economy Bill (491 kB) gepubliceerd. Italië: Rethink Plastic en anderen hebben Italië aangemeld bij de EC voor het uitsluiten van bepaalde bioplastics bij de omzetting van de SUP-richtlijn. Malta: Ontwerpregelgeving ter omzetting van de SUP-richtlijn is naar de EC gestuurd. Nieuw-Zeeland: De regering heeft aangekondigd dat sommige plastics en zes SUPs voor juli 2025 zullen worden uitgefaseerd. Noorwegen: De regering (in het Noors) heeft verplichte labeling aangekondigd voor bepaalde SUPs. Oekraïne: SGS meldt de publicatie van een wet (in het Oekraïens) die bepaalde plastic zakken verbiedt. Portugal: Er is commentaar ingediend over bij de EC ingediende ontwerpwetgeving voor het labelen van bepaalde verpakkingen, waaronder het verbod op het "tidy-man"-symbool. VK: RECOUP heeft de Recyclability by Design richtlijnen voor plastic geactualiseerd. VS: SPC heeft een interactieve gids voor EPR-regelgeving gelanceerd. Een Keller and Heckman artikel kijkt naar EPR-regelgeving in Ontario, Maine en Oregon. Het U.S. Plastics Pact heeft een Roadmap to 2025 (5 MB) gepubliceerd. Zweden: Ontwerpregelgeving ter omzetting van de SUP-richtlijn is naar de EC gestuurd.

Onderzoek
Volgens onderzoek (760 kB) van WUR gepubliceerd in Science Advances, belandt 80% van de plasticvervuiling in zee via 1% van de rivieren wereldwijd. Onderzoek (761 kB) van Washington State University gepubliceerd in het Journal of World Systems Research, toont dat plastic afval een zeker economisch voordeel heeft voor ontwikkelingslanden. FPE (133 kB) meldt een LCA-studie (samenvatting, 886 kB) naar pouches voor pastasaus en olijven. Recent zijn vier voordrachten gehouden in het kader van doctoraalopdrachten aan de UT. Thijs van der Linden: Translating strategic sustainability goals into Eco-design practices in the metal packaging development process, Joerie te Grotenhuis: Developing a strategy for sustainable packaging solutions for the livestock and animal nutrition sector, Sebastiaan Althof: Developing a method for reusable packaging design and a supporting design tool en Femke Veldhuis: Development of a framework and method to formulate a sustainable packaging development strategy. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.