Milieu en duurzaamheid – april 2024

30 april 2024

Europese wet- en regelgeving
Tijdens de plenaire vergadering van 24 april 2024 heeft het EP het PPWR-voorstel goedgekeurd met 476 stemmen voor, 129 tegen en 24 onthoudingen.
De Raad heeft strengere regels voor de verscheping van afval goedgekeurd, waaronder een verbod op de uitvoer van plasticafval naar niet-OESO-landen.
JRC heeft een aantal rapporten gepubliceerd over elementen van de PPWR die moeten worden ontwikkeld: geharmoniseerde EU labels voor afvalsortering (5,53 MB); categorieën verpakkingen voor ‘design for recycling guidelines’ (1,63 MB); parameters van een methodologie om de recyclebaarheid van verpakkingen te beoordelen (688 kB) en de milieuprestaties van voedselverpakkingen voor eenmalig en meervoudig gebruik (3,04 MB).
Volgens de tweejaarlijkse circulaire economierapportage (8,9 MB) van Plastics Europe is de plastic productie nu voor 13.5% circulair. In totaal wordt momenteel 26,9% van het plasticafval in de EU gerecycled. Een rapport (7,1 MB) van Petcore Europe toont dat het gemiddelde percentage gerecycled plastic in PET-drankflessen in 2022 24% bedroeg. Het inzamelingspercentage was 60%, een stijging ten opzichte van 45% in 2020.
Een rapport (3,59 MB) van EEA beschrijft de stand van zaken van de circulaire economie.

Wet- en regelgeving in de verschillende landen
België: Conceptregelgeving voor SUP-draagtassen en bepalend dat lijmen, etiketten en andere markeringen op glazen retourflessen gemakkelijk moeten kunnen worden verwijderd, is naar de EC gestuurd. Statistiek Vlaanderen meldt dat 80% van het verpakkingsafval in België is gerecycled in 2021. Denemarken: Conceptregelgeving voor EPR voor bepaalde SUPs is naar de EC gestuurd. Duitsland: Sinds april 2024 kunnen producenten met een vestiging in Duitsland zich registreren bij het SUP-fondsplatform DIVID. India: De regering heeft conceptrichtlijnen (608 kB) gepubliceerd voor de preventie en regulering van greenwashing. NL: Verpact schat dat het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit gaat komen. Meer informatie over de werking van het systeem en de resultaten vindt u in een toelichting (440 kB). Spanje: RVO heeft een artikel gepubliceerd over gevolgen voor exporteurs van de nieuwe verpakkingswet die in 2023 is ingevoerd. VS: Een Eunomia-rapport (4,74 MB), in opdracht van APR, onderzoekt het potentieel van pyrolyse als aanvulling op mechanische recycling voor plastic folie en flexibele verpakkingen. Zweden: Conceptregelgeving voor zwerfafvalheffingen voor SUPs is naar de EC gestuurd.

Onderzoek en rapporten
University of York-onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat microplastics archeologische resten kunnen aantasten.
Back to Blue heeft een roadmap (5,69 MB) gepubliceerd om oceaanvervuiling gezamenlijk te lijf te gaan. Het geeft een aanpak om bestaande projecten te harmoniseren, nieuwe initiatieven te katalyseren en aan te zetten tot actie. Een UFZ-studie toont grote hoeveelheden microplastics in een afgelegen beschermd zeegebied in de Stille Oceaan. De hoeveelheden waren vergelijkbaar met die gevonden in de Great Pacific Garbage Patch. University of Exeter-onderzoekers hebben honderden plastic voorwerpen gevonden in de ingewanden van dode zeeschildpadden, waaronder flessendoppen. Onderzoekers van de University of Notre Dame hebben ontdekt dat nanoplastics in oceaanwater een verrassende diversiteit in vorm en chemische samenstelling hebben. University of Kentucky-onderzoekers hebben een milieuvriendelijke magneet ontwikkeld om microplastics uit water te verwijderen.
Wiley meldt dat RWTH-onderzoekers een biohybride katalysator hebben ontwikkeld die polystyreenmicrodeeltjes oxideert om de afbraak ervan te vergemakkelijken.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.