Materialen en technologieen – september 2021

05 oktober 2021

Gebruik van zeewier in verpakkingen
DS Smith onderzoekt hoe zeewiervezels gebruikt kunnen worden als grondstof in papier en verpakkingsproducten. In een artikel (3,22 MB) gepubliceerd in Foods, geven Technological University Dublin onderzoekers een overzicht van de huidige stand van zaken op het gebied van onderzoek naar zeewierpolysacchariden in actieve verpakkingen, intelligente verpakkingen, eetbare films en coatings.

Onderzoek naar bioplastics
HYDRA Marine Sciences GmbH onderzoek (4,56 MB), gepubliceerd in PeerJ, bestudeert de desintegratie-halfwaardetijd van biodegradeerbare plastic films op verschillende mariene strandsedimenten.
South Dakota State University werken aan een transparante, biodegradeerbare folie uit gewasresten en inheemse grassen. De University of Maryland gaat duurzame producten zoals biobrandstoffen en bioplastics van voedselafval ontwikkelen. Göttingen University onderzoekers hebben een nieuw soort bioplastic gemaakt met hydroplastische polymeren. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Sustainability (abstract). In een artikel (3,2 MB) gepubliceerd in Current Research in Food Science, geven Lovely Professional University onderzoekers een overzicht van biodegradeerbare verpakkingen voor voedsel.

Het ontwikkelen van plastics
WUR-onderzoekers hebben fusilli-vormige polymeren ontdekt uit een nieuw soort klikchemie. De vorm voegt extra functionaliteit toe aan het materiaal, zoals een betere aanhechting. Op termijn kan deze ontdekking leiden tot geavanceerde, slimme verpakkingsmaterialen en geneesmiddelen. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Chemistry (abstract).
Om plastic te synthetiseren, moeten kleine monomeermoleculen aan elkaar geregen worden als kralen aan een ketting, waardoor lange polymeerketens ontstaan. Hoe langer en sterker het polymeer, hoe duurzamer het materiaal. Cornell-onderzoekers namen een middelmatig monomeer en met behulp van een speciale katalysator creëerden zij een taaier polymeer dat lange ketens kan vormen. Het polymeer kan vervolgens terug worden gedepolymeriseerd tot het monomeer, wat resulteert in een chemisch recycleerbare thermoplast die kan concurreren met PE en PP. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Science.
Wetenschappers van de University of Akron hebben chemisch recycleerbare polymeren ontworpen die een uitstekende thermische stabiliteit en robuuste mechanische eigenschappen vertonen. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Chemistry.
Fraunhofer IVV leidt CIRCULAR FoodPack, een nieuw EU-project gericht op het ontwikkelen van een systeem voor de circulariteit van kunststof voedselcontactmaterialen.

Dry Molded Fiber: een nieuwe vormingstechnologie
RISE bericht over een nieuw project voor de ontwikkeling en commerciële validatie van tien gestandaardiseerde concepten binnen verschillende verpakkings- en eenmalige toepassingen die zijn vervaardigd met Dry Molded Fiber, een nieuwe vormingstechnologie.

Verlenging van de houdbaarheid van voedsel
In een artikel (2,61 MB) gepubliceerd in de Journal of Nanobiotechnology bespreken Wolaita Sodo University onderzoekers het gebruik van nanodeeltjes in voedselverpakkingen.
In een artikel (414 kB) gepubliceerd in Foods, geven University Aldo Moro Bari onderzoekers een overzicht van verpakkingsmethoden om de houdbaarheid van vers verpakt kant-en-klaar voedsel te verlengen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.