Materialen en technologieen – oktober 2021

02 november 2021

Verbetering van de kwaliteit van voedsel
Een review (2,88 MB) van Clemson University, gepubliceerd in Foods, richt zich op de bronnen, eigenschappen en potentiële toepassingen van natuurlijke antimicrobiële stoffen in eetbare voedselverpakkingen.
Romanian Academy onderzoekers hebben bioactieve materialen op papierbasis ontwikkeld voor de verpakking van voedingsmiddelen. Ze bereikten verschillende antibacteriële en antioxiderende eigenschappen door plantaardige oliën te gebruiken. Een artikel (2,16 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Coatings.
In een artikel (760 kB) gepubliceerd in Food Science and Technology kijken onderzoekers van Russian Academy of Sciences naar gemodificeerde atmosfeerverpakking (MAP) voor het bewaren van fruit.
Vloeistofresten zijn een groot probleem bij het verpakken van verse levensmiddelen, vooral bij vleesproducten. Wetenschappers van Swansea University onderzochten rechtstreeks in PET-verpakkingsfolie geïntegreerde capillaire uitsparingen met een gerichte plasmabehandeling van de uitsparingen om hun vloeistofretentie-capaciteit te verbeteren. Een artikel (8,83 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Food Packaging and Shelf Life.

Monitoring van de kwaliteit van voedsel
Foodvalley NL gaat sensoren (hardware) en digital twins (software) ontwikkelen die de kwaliteit van verse producten (fruit, groente en vlees) gedurende de gehele levenscyclus real time monitoren. Het onderzoek maakt onderdeel uit van het project “Future sensors and digital twins to improve perishable food quality during distribution and production.“
In een review (4,79 MB) gepubliceerd in Micromachines, richt het New Jersey Institute of Technology zich op potentiële thermochrome polymeren voor de ontwikkeling van een gemakkelijk leesbare thermische sensor. Het einddoel is een aanpasbare relatief goedkope, gemakkelijk te fabriceren en gemakkelijk te gebruiken temperatuursensor, die compatibel is met de criteria voor voedselverpakkingen.

Schuim van hout- en hennepafval
Onderzoekers van SRUC hebben ontdekt dat afvalmateriaal van hout- en hennepbiomassa kan worden verwerkt tot schuim voor gebruik in verpakkingen, kussens en isolatie. Het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in Industrial Crops and Products.

Verpakkingsfolie van krekels
Purdue University onderzoekers hebben eetbare chitosanfolie van krekels ontwikkeld. De folie blijkt over het algemeen even effectief te zijn als commerciële chitosanfolie van garnalen, terwijl het extra voordelen biedt. Het onderzoek (2,66 MB) is gepubliceerd in Polysaccharides.

Produceren van klimaatneutraal plastic
Uit onderzoek van ETH Zurich, gepubliceerd in Science (abstract), blijkt dat fabrikanten door een slimme combinatie van verschillende technologieën plastic kunnen produceren dat over de gehele levenscyclus klimaatneutraal is. Dit wordt mogelijk gemaakt door een combinatie van reeds bestaande technologieën: recycling van plastic en productie van plastic uit biomassa en uit CO2 via koolstofafvang en -benutting (CCU).

Innovaties in farmaceutische verpakkingstechnologieën
In een review (235 kB) gepubliceerd in het Journal of Young Pharmacists kijken onderzoekers van het Vivekanand Education Society’s College of Pharmacy naar innovaties in farmaceutische verpakkingstechnologieën.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.