Materialen en technologieen – november 2021

03 december 2021

Plastics
Scheikundigen aan de University of Konstanz hebben een nieuw soort polyethyleen vervaardigd. Zij brachten polaire groepen aan in de moleculaire ketens van het materiaal om de eigenschappen ervan uit te breiden en tegelijkertijd de problematische persistentie van plastic in het milieu te verminderen. De gewenste gunstige eigenschappen van polyethyleen bleven onveranderd. De resultaten van de studie (abstract) zijn gepubliceerd in Science.
In een artikel (837 kB) gepubliceerd in Foods, geven onderzoekers van de FH Campus Wien een overzicht van de uitdagingen op het gebied van recyclebaarheid en herontwerp van meerlaagse flexibele voedselverpakkingen.

Bioplastics
NAIST-onderzoekers hebben ontdekt dat de bacterie Ideonella sakaiensis niet alleen PET kan afbreken, maar ook biologisch afbreekbare plastic kan produceren. De bacterie zet PET om in PHB, een soort PHA-plastic dat biologisch afbreekbaar is. De bevindingen (1,35 MB) zijn gepubliceerd in Scientific Reports.
PLA vertoont weinig tekenen van afbraak zodra het in zeewater terechtkomt. In een studie (2,14 MB) in het Journal of the American Chemical Society proberen onderzoekers dit op te lossen door op RNA geïnspireerde breekpunten in het polymeer in te bouwen.
In haar thesis (abstract) aan de KTH presenteert Secil Yilmaz Turan nieuwe materialen ontwikkeld uit landbouwbijproducten. Ze ontwikkelde folies uit graanzemelen die antioxiderende eigenschappen hebben en gebruikt kunnen worden als actieve verpakkingsfolies en coatings voor voedsel. In een artikel (431 kB) gepubliceerd tijdens de 18e Internationale Multidisciplinaire Modeling & Simulation Multiconference, geven University of Parma onderzoekers een overzicht van de stand van zaken op het gebied van composteerbare samengestelde biopolymeren uit landbouwafval voor voedselverpakkingen.
Onderzoekers van het National Research Centre hebben biodegradeerbare folies ontwikkeld van geëxtraheerde gelatine uit het afval van verse en gegrilde kippenhuid. Een artikel (790 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in Research Square.

Voedselverpakkingen
Geïnspireerd door waterafstotende oppervlakken in de natuur, hebben KAUST-onderzoekers een eenvoudige oppervlaktebehandeling ontwikkeld voor traditionele jute opslagzakken die vochtschade aan opgeslagen granen voorkomt. Een artikel (3,2 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Scientific Reports.
In een artikel (1,74 MB) gepubliceerd in Foods, geven Université Mouloud Mammeri onderzoekers een overzicht van de mogelijke toepassingen, bereiding en eigenschappen van nanodeeltjes voor het verwerken en conserveren van vers vlees en verwerkte vleesproducten. In een artikel (691 kB) gepubliceerd in AIP Conference Proceedings, bekijken Kongu Engineering College onderzoekers toepassingen van nanocellulose in voedselverpakkingen.
In een artikel (432 kB), gepubliceerd in het Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, geven Manisa Celal Bayar University onderzoekers een overzicht van natuurlijke kleurindicatoren en studies waarin deze indicatoren worden gebruikt voor het vaststellen van de versheid van vlees.
In een artikel (1,62 MB) gepubliceerd in Food Hydrocolloids, evalueren University of Santiago de Compostela onderzoekers recente studies over actieve en/of intelligente folies op basis van chitosan. De antimicrobiële en antioxidant activiteit, evenals de potentiële toepassing komen aan bod. In een artikel (2,14 MB) gepubliceerd in Biomolecules, geven Universidade Federal do Rio de Janeiro onderzoekers een overzicht van de eigenschappen van chitosan en stellen ze een nieuwe technologie voor als alternatief voor conventionele chitine-extractie.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.