Materialen en technologieen – mei 2024

04 juni 2024

Realtime versheidscontrole
Een wetenschapper van de Auburn Universiteit heeft een gasdetectiesticker voor vleesverpakkingen ontwikkeld die van kleur verandert om de versheid aan te geven, met als doel voedselbederf en -verspilling tegen te gaan. De oplossing is schaalbaar, betaalbaar en eenvoudig te produceren door bestaande machines aan te passen.

Verpakkingen aan het einde van hun levensduur - Microplastics en compostering
Onderzoek onder leiding van de Universiteit van Leicester toont dat felgekleurde plastics (rood, blauw, groen) sneller worden afgebroken tot microplastics dan onopvallende kleuren (zwart, wit, zilver). Deze ontdekking suggereert dat bij het ontwerpen van verpakkingen rekening gehouden moet worden met kleurkeuzes. De studie (5,83 MB) is gepubliceerd in Environmental Pollution.
Het Composting Consortium, een industriële samenwerking onder leiding van het Centre for the Circular Economy bij Closed Loop Partners, testte meer dan 23.000 gecertificeerde composteerbare verpakkingen en ontdekte dat hun monsters, waaronder vezel- en composteerbare plasticverpakkingen zoals PLA, met succes worden afgebroken in composteerinstallaties. De bevindingen benadrukken de haalbaarheid van single-use composteerbare verpakkingen. Het volledige rapport kan worden gedownload na het invullen van uw gegevens.

Papierproductie uit ongebruikelijke grondstoffen - Gras en kokosnootschillen
WUR-onderzoekers zetten bermgras en gras uit natuurgebieden om in papier en karton, waardoor de lokale economie een stimulans krijgt en de behoefte aan houtpulp en transport afneemt. Het onderzoek maakt deel uit van het GO-GRASS EU-project, dat wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma, en is gericht op de ontwikkeling van op gras gebaseerde circulaire bedrijfsmodellen voor landelijke gebieden.
In samenwerking met het Bangor University's Biocomposites Centre, zet Woodfree Ltd, kokosschillen om in 'Eco-Pulp', een goedkope grondstof voor papier en verpakkingen. Dit project, dat wordt gefinancierd door de UK Transformative Technologies grant, bevindt zich nu in het stadium van de productie van prototypeverpakkingen en is bezig met het beoordelen van hun praktische eigenschappen, zoals sterkte en duurzaamheid.

Biologische bronnen gebruiken om polymeren te maken
RISE en Apple hebben samen een recyclebaar, bio-based celluloseschuim ontwikkeld met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met schuim op basis van fossiele polymeren in verpakkingen. Een whitepaper kan worden gedownload na het invullen van uw gegevens.
Universiteit van Kobe-onderzoekers hebben bacteriën ontwikkeld om LAHB te produceren, een bioplastic modificator die de verwerkbaarheid, stevigheid en biodegradeerbaarheid van PLA verbetert. Het nieuwe plastic breekt binnen een week af in zeewater en kan worden gesynthetiseerd uit CO2. De studie (3,89 MB) is gepubliceerd in ACS Sustainable Chemistry & Engineering.
Onderzoekers van het FAMU-FSU College of Engineering hebben een afbreekbaar plastic ontwikkeld uit CO2 en lignine, een bijproduct van papierproductie. Dit polymeer kan weer worden gereduceerd tot pure monomeren, de basis voor oneindige recycling. Potentiële toepassingen zijn onder andere verpakkingen, landbouw, textiel en biomedisch toepassingen. De studie (abstract) is gepubliceerd in Advanced Functional Materials.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.