Materialen en technologieen – mei 2021

01 juni 2021

Verlenging van de houdbaarheid en verbetering van de kwaliteit van voedsel
MSU-onderzoekers gebruiken hun expertise op het gebied van nano-elektronica om een prototype te bouwen van een slim verpakkingsplatform dat actief toezicht houdt op voedsel en zijn omgeving, terwijl het kwantitatieve gegevens doorgeeft met flexibele elektronische tags.
In een studie (abstract) in Packing Technology and Science bekijken University of Florida onderzoekers hoe uienschillen kunnen worden gebruikt om vis te conserveren.
Voor zijn proefschrift (3,65 MB) bij WUR onderzocht Nur Alim Bahmid de mogelijkheden mosterdzaden te gebruiken voor het maken van een antimicrobiële verpakking. AIMPLAS meldt de start van het GUACAPACK Project om een biodegradeerbare verpakking te ontwikkelen waarmee ook de houdbaarheid van bewerkte avocado’s met 15% kan worden verlengd dankzij een etiket met zuurstofbarrière en door toevoeging van antioxidantextracten uit avocado-afval.
In een artikel (1,08 MB) gepubliceerd in Polymers geven University of Alicante onderzoekers een overzicht van vluchtige verbindingen die worden gebruikt in actieve voedselverpakkingen.

Bioplastics en plastics uit CO2
Start-up D-CRBN gaat onderzoek van UAntwerpen naar de praktijk vertalen door CO2-moleculen op te splitsen om onder meer polymeren te maken.
VTT meldt dat vier bedrijven hebben samengewerkt om een proces te ontwikkelen om PLA te produceren uit de nevenstromen van sojaproductie. Er zal een fabriek worden gebouwd om de productie op industriële schaal te testen.
University of California, Berkeley onderzoekers hebben een manier gevonden om composteerbare kunststoffen binnen een paar weken af te breken met alleen warmte en water. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.
In een artikel (1,9 MB) in Resources, Conservation and Recycling, bestuderen Imperial College London onderzoekers de houding van belanghebbenden ten opzichte van de verwerking van biodegradeerbare plastic verpakkingen in de anaerobe vergisting van voedselafval.

Glas vormen met spuitgieten
University of Freiburg onderzoekers hebben in samenwerking een proces ontwikkeld om glas gemakkelijk, snel en in bijna elke vorm te vormen door middel van spuitgieten. Het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in Science.

Papieren verpakkingen
Onderzoek van Kyiv National University of Trade and Economics naar waterdichte papieren verpakkingsmaterialen is gepubliceerd (424 kB) in het Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal. SPC heeft een leidraad ontwikkeld over hoe bedrijven kunnen verifiëren of alle papiervezels op verantwoorde wijze zijn verkregen - ook vezels uit niet-gecertificeerd bossen.

CoronaEspresso en meer
Uit WUR onderzoek blijkt dat het mogelijk is van een koffiecup een goedkoop COVID-19-thuistestapparaatje te maken. Het testsysteem kreeg de naam ‘CoronaEspresso.’
In een artikel (137 kB) gepubliceerd in het European Journal of Basic Medical Sciences, bestuderen CRAPC-onderzoekers voedselverpakkingen en consumentenverwachtingen op het gebied van voedselveiligheid tijdens de COVID-19 pandemie.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.