Materialen en technologieen – maart 2024

09 april 2024

ASTM International herziening van biobased testnorm
ASTM International heeft norm D6866 herzien. D6866 geeft testmethoden voor het beoordelen van het gehalte aan biobased koolstof. De norm wordt onder andere gebruikt door het US Department of Agriculture om producten te certificeren op basis van hun biobased inhoud.

Verpakkingen uit onconventionele grondstoffen
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de productie van polymeren uit ongebruikelijke bronnen.
Zo hebben onderzoekers van IIT Roorkee structurele, op kleur gebaseerde sensoren ontwikkeld uit suikerrietbagasse, die oplossingen bieden voor intelligente verpakkingen. Een artikel over het onderzoek is gepubliceerd door APAC News Network en het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in ACS Applied Nano Materials.
Onderzoekers van South Dakota State University hebben bananenschillen gebruikt om biodegradeerbare folies te maken, die een alternatief bieden voor kunststoffen op basis van aardolie. De filmeigenschappen, zoals een hoge treksterkte, tonen dat bananenschillen een geschikt materiaal zouden kunnen zijn om biodegradeerbare folies voor verpakkingstoepassingen van te maken. De studie (4,46 MB) is gepubliceerd in Sustainable Chemistry and Pharmacy.
Ook is er een studie (4,53 MB) gepubliceerd in International Chemistry and Pharmacy waarin een methode wordt beschreven om chitine te extraheren uit afval van zeevruchten met behulp van chemicaliën die afkomstig zijn uit voedsel. Deze methode, ontwikkeld door onderzoekers van de University of Connecticut, produceert chitine van hoge kwaliteit die instelbaar is in moleculair gewicht, met potentiële toepassingen in verschillende industrieën, waaronder de landbouw en verpakkingsindustrie.

CO2 als grondstof
Onderzoekers van de Osaka Metropolitan University hebben de productie van fumaarzuur uit CO2 verbeterd, een belangrijk bestanddeel van biodegradeerbaar plastic dat wordt gebruikt voor verpakkingen. Hun verbeterde kunstmatige fotosynthesetechniek verdubbelt de opbrengst van fumaarzuur ten opzichte van conventionele methoden. De studie (1,08 MB) is gepubliceerd in Dalton Transactions.
In een artikel (3,0 MB) gepubliceerd in Environmental Science & Technology beschrijven UvA-onderzoekers de productie van hernieuwbare polyesters uit CO2 en biobased grondstoffen, met uitstekende degradatie-eigenschappen. Het afstemmen van de samenstelling biedt diverse toepassingen, waaronder verpakkingen.

Aantal EU-patenten voor verpakkingsmateriaal in jaar tijd met 219 toegenomen
Het Europees Octrooibureau (EOB) meldt dat het in 2023 199.275 patentaanvragen heeft ontvangen, 2,9% meer dan in 2022. U kunt meer lezen in de EPO Patent Index 2023. Het Europees register bevat 3.091 patenten met de zoekterm 'packaging material' (gezocht door NVC op 19 maart 2024). Dit is een toename van 219 in een jaar tijd. Op 24 maart 2023 deed NVC dezelfde zoekactie en dat resulteerde in 2,872 patenten.

NVC-rapport over biobased polymeren
In het kader van het NVC PUMA-project is het NVC-rapport 'The Production, Carbon Footprint, and Critical Scale-up Factors of Biobased Polymers for Packaging Applications' gepubliceerd. In dit rapport worden volledig biobased PE-, PP-, PET- en PEF-polymeren onderzocht op basis van hun productieprocessen, hun potentieel om de aarde op te warmen en factoren die commercialisering in de weg staan. Als NVC-lid kunt u het rapport hier downloaden (4,07 MB).
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.