Materialen en technologieen – maart 2021

30 maart 2021

Slimme verpakkingen
UCL onderzoekers hebben een tijdelijke tatoeage met organische lichtgevende diodes (OLED's) gemaakt, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor een nieuw soort "slimme tatoeage." Deze tatoeages zouden op verpakkingen of fruit kunnen worden aangebracht om aan te geven wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken of dat het product binnenkort niet meer eetbaar is. In een artikel (4,98 MB) gepubliceerd in Sensors, kijken McMaster University onderzoekers naar de rol van slimme verpakkingen voor fruit, huidige stand van de techniek, uitdagingen en vooruitzichten. In een artikel (4,19 MB) gepubliceerd in Trends in Food Science & Technology geven Hochschule Biberach onderzoekers een overzicht van onderzoek op het gebied van actieve verpakkingen en de incorporatie van zeewier in voedselverpakkingen. In een overzichtsartikel (2,31 MB) gepubliceerd in Molecules, bestuderen onderzoekers van het "P. Poni" Instituut voor Macromoleculaire Chemie belangrijke types van actieve verpakking. De nadruk ligt op antimicrobiële- en/of antioxidantverpakkingen met gecontroleerde afgifte.

Voedselverpakkingen
In een recente mededeling stellen FDA en USDA dat het onwaarschijnlijk is dat voedsel en hun verpakkingen COVID-19 verspreiden. In een artikel (1,09 MB), gepubliceerd in Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, bestuderen USDA-ARS-onderzoekers alternatieven voor PFAS in papieren voedselverpakkingen. Startup Polymateria, gevestigd op de White City Campus van Imperial College London, heeft plastic huishoudfolie gemaakt die binnen een jaar afbreekt en ook kan worden gerecycled. Khalifa University meldt dat onderzoekers een manier hebben ontwikkeld om eetbare hologrammen op levensmiddelen te printen met lasers en maïssiroop. Hierdoor kan informatie rechtstreeks op het voedingsmiddel worden geprint. De studie (10.6 MB) is gepubliceerd in ACS Nano. In een artikel (3,56 MB) gepubliceerd in Food Structure 28, bespreken Università di Udine onderzoekers recente ontwikkelingen van aerogels in voedseltoepassingen. Een van de onderwerpen is de toepassing in voedselverpakkingen.

Nanomaterialen
In een artikel (528 kB) gepubliceerd in Polymers, analyseren Universidade NOVA de Lisboa onderzoekers studies die de werking van verschillende soorten nanodeeltjes combineren met chitosanfolies om de mechanische en barrière-eigenschappen te versterken. In een artikel (383 kB), gepubliceerd in Gold Bulletin, geven Islamic Azad University onderzoekers een overzicht van potentiële toepassingen van gouden nanodeeltjes in voedselverpakkingen. AIMPLAS brengt verslag uit over het BIOMAC project: Biobased Nanomaterials and Polymer Nanocomposites for the European Circular Bioeconomy. Een van de vijf testcases is voedselverpakkingen.

Heat sealing
In een artikel (2,62 MB), gepubliceerd in Packaging Technology and Science, kijken Universiteit Twente onderzoekers naar heat sealing en de mechanismen daarvan in flexibele verpakkingen voor voedsel. Zij richten zich met name op de oorzaken van problemen met de integriteit van de afdichting die een nadelig effect hebben op de voedselkwaliteit en de houdbaarheid.

Prijzen voor kunststoffen - EU-markt voor polymeren onder druk
EuPC meldt dat de Europese markt voor polymeren al enkele maanden onder druk staat en dat de negatieve gevolgen van grondstoftekorten en prijsstijgingen ernstige gevolgen hebben voor de productie van kunststofproducten in de EU.
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.