Materialen en technologieen – juni 2024

05 juli 2024

Universitaire studies over verpakkingsmaterialen
Twee masterscripties van de LUT Universiteit richten zich op verpakkingen, in het bijzonder op cellulose- en droogvervormde vezelproducten. De eerste scriptie (795 kB) onderzoekt de perspectieven van bedrijven binnen de verpakkingsketen met betrekking tot het huidige marktlandschap en hun houding ten opzichte van cellulose-based materialen. De tweede scriptie (1,32 MB) onderzoekt de ontwerp- en productiviteitsfactoren en de milieu-impact van producten van drooggevormde vezels, met een focus op wegwerpdeksels voor koffiekopjes.
Voor zijn PhD (33,41 MB) aan de TU Eindhoven ontwikkelde Kusters efficiënte wiskundige modellen om slimme polymeren te optimaliseren en zo de ontwikkeling ervan voor verschillende toepassingen te bevorderen. Zijn aanpak, die deel uitmaakt van het Soft Advanced Materials consortium, biedt eenvoudige vormverandering voor plastic verpakkingsmaterialen, waardoor ze geschikt worden voor complexe functies.

Nieuwe plastics uit biomassa
Een Universiteit van Clemson-project onderzoekt biodegradeerbare voedselverpakkingen van biopolymeren zoals kudzu-cellulose. Het onderzoek is gericht op het optimaliseren van materialen gemaakt van landbouwresten voor gebruik in verpakkingen. Het project wordt ondersteund door de Foundation for Food & Agriculture research.
Wetenschappers van de Universiteit van Cordoba en de Universiteit van Girona hebben een biodegradeerbaar verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen ontwikkeld met cellulosevezels uit snoeisel van avocadobomen. De nieuwe samenstelling heeft sterke mechanische eigenschappen. Andere eigenschappen, zoals antimicrobiële capaciteit, worden nu getest. Het onderzoek (2,72 MB) is gepubliceerd in Advanced Sustainable Systems.
DTU-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om bioafval om te zetten in gamma-valerolacton (GVL), een veelzijdige verbinding die kan worden gebruikt voor de productie van plastic. Het proces zet met succes verschillende soorten bioafval om in GVL, maar de commercialisering staat voor uitdagingen door de hoge kosten en het ontbreken van een gevestigde GVL-markt. De studie (1,57 MB) is gepubliceerd in EES Catalysis.

Commerciële productie van verpakkingen met gebruik van CO2
Universiteit van Washington in St. Louis-onderzoekers hebben een schaalbaar CO2-elektrolyseproces ontwikkeld waarbij acetaat en ethyleen worden geproduceerd, die van vitaal belang zijn voor de productie van voedsel en plastic. Door CO2-conversie op grote schaal te gebruiken, kan een circulair productieproces voor verpakkingen worden opgezet, waarbij de opgevangen CO2 de microben voedt. De technologie kan over vijf tot tien jaar op commerciële schaal worden gedemonstreerd. Het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in Nature Chemical Engineering.

Gerecyclede folies en biodegradeerbare coatings
Wetenschappers van de Universiteit van Minho onderzochten het verwerken van gerecycled plastic uit multimateriaal folieafval in geëxtrudeerde folies voor voedselverpakkingen. Experimenten toonden dat het herverwerken en mengen met nieuw LDPE haalbaar is, met behoud van mechanische en thermische eigenschappen. Gerecyclede EVOH-folies vertoonden echter slechtere optische eigenschappen in vergelijking met nieuwe LDPE- of gerecyclede LLDPE-folies. De studie (2,42 MB) is gepubliceerd in Polymer Engineering & Science.
Een gezamenlijk onderzoeksteam van KAIST en Yonsei University heeft een mariene biodegradeerbare, hoogwaardige papiercoating met PVA ontwikkeld. Dit innovatieve materiaal verbetert de biodegradeerheid, barrière-eigenschappen en sterkte. Het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in Food Chemistry.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.