Materialen en technologieen – juni 2021

28 juni 2021

Bioplastics
Het nova-Institute heeft een poster (1,72 MB) gepubliceerd getiteld "Biodegradable Polymers in Various Environments According to Established Standards and Certification Schemes." Het nova-Institute heeft ook aangekondigd dat het voltooide BioSinn project 25 toepassingen heeft geïdentificeerd waarvoor biodegradatie een goede of zelfs de beste optie is aan het einde van de levenscyclus. U leest meer in een brochure (in het Duits, 8,66 MB).

Productie van (bio)plastics
Northwestern Engineering onderzoekers hebben een nieuwe benadering van chemische katalyse gedemonstreerd die resulteert in hoge propyleenopbrengsten en minder energieverbruik. De bevindingen, gepubliceerd in Science (abstract), zouden bij kunnen dragen aan energie-efficiëntere productieprocessen voor veel kunststoffen.
Twee jaar geleden kondigden onderzoekers de uitvinding aan van poly(diketoenamine) of PDK, een nieuwe kunststof die alle gunstige eigenschappen heeft van traditionele kunststoffen en onbeperkt kan worden gerecycleerd zonder kwaliteitsverlies. Nu heeft het team van het Lawrence Berkeley National Laboratory een studie (559 kB) in Science Advances gepubliceerd waaruit blijkt dat op PDK gebaseerde kunststof snel commercieel concurrerend met conventionele kunststoffen zou kunnen worden.
St Petersburg University onderzoekers hebben polymeren uit biomassa gesynthetiseerd die gemakkelijk kunnen worden gerecycleerd. Het hoofdbestanddeel is terpenolen (verbindingen uit natuurlijke alcoholen). Een artikel (abstract) is gepubliceerd in Green Chemistry.

Monitoren van de versheid van producten
Onderzoekers van het Ningbo Institute of Materials Technology and Engineering hebben een van kleur veranderend materiaal ontworpen dat de huid van kameleons nabootst. Zij hebben met het materiaal een sensor ontwikkeld die de versheid van zeevruchten kan detecteren door van kleur te veranderen als reactie op aminedampen die vrijkomen wanneer vis bederft. Een artikel (4,38 MB) is gepubliceerd in Cell Reports Physical Science. In het kader van het project FreshID gebruiken University of Florida onderzoekers AI om een apparaat te ontwikkelen dat producten op versheid kan scannen en de verscheping van producten kan optimaliseren.

Verpakkingen voor voedingsmiddelen
Als het aan Universiteit Twente ligt hebben we straks geen 'zilveren' laag meer in verpakkingen zoals chipszakken. Een relatief makkelijke methode om coatings te maken die in water kunnen worden gerecycled wordt beschreven in ACS Applied Materials & Interfaces (3,23 MB).
Nofima-onderzoekers bestudeerden verschillende soorten materialen voor het verpakken van verse kipfilet. Ze ontdekten dat er momenteel geen goede alternatieven zijn voor plastic met een vergelijkbare bescherming en houdbaarheid. Zij onderzoeken nu of zij de milieu-impact kunnen verminderen door dunner of recyclebaar plastic te gebruiken, of bij voorkeur allebei.
Als onderdeel van het project BioActiveMaterials hebben Fraunhofer-onderzoekers een bioactieve coating voor papieren voedselverpakkingen ontwikkeld. De coating verlengt de houdbaarheid en na gebruik kan de verpakking bij het oud papier. In het nieuwe SinProPack project ontwikkelen Aarhus University onderzoekers verpakkingen voor meeneemmaaltijden op basis van ge-upcyclede grasvezels.

Platte pasta die zijn vorm aanneemt tijdens het koken
Carnegie Mellon University onderzoekers ontwikkelen platte pasta die zijn bekende vormen aanneemt tijdens het koken. Platte pasta bespaart verpakkingsmateriaal en ruimte bij opslag en vervoer. Een artikel (794 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in Science Advances.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.