Materialen en technologieen – januari 2024

31 januari 2024

Innovaties op het gebied van biopolymeren
Onderzoekers van de Chung-Ang Universiteit hebben tara-gom bestudeerd, een natuurlijke en biodegradeerbare vervanger voor synthetische kunststoffen. De modificatiemethoden van tara-gom worden gedetailleerd beschreven in de studie, waardoor het potentieel ervan in de voedingsmiddelen- en geneesmiddelenindustrie duidelijk wordt, met name in pH-gevoelige verpakkingen en systemen voor de toediening van geneesmiddelen. De studie (5,97 MB) is gepubliceerd in Carbohydrate Polymers.
Wetenschappers van North Carolina State University hebben biopolymeer composietfolies met verbeterde sterkte ontwikkeld uit chitosan in krabschalen en agarose in zeewier. De folies zijn ook biodegradeerbaar, hebben antibacteriële eigenschappen, zijn waterafstotend en zijn transparant. Het versterken van agarose met chitosan deeltjes creëert folies die ongeveer vier keer sterker zijn dan agarose alleen, met potentiële toepassingen in verpakkingen voor voedsel en consumptiegoederen. De bevindingen (5,25 MB) worden gepresenteerd in Cell Reports Physical Science.
Wageningen University & Research (WUR) draagt bij aan het ULTRA-DREAM project, waarin gemodificeerde bio-based polymeren met verbeterde biologische afbreekbaarheid worden ontwikkeld. Door bio-based monomeren in polymeren te verwerken, wil het project hun gevoeligheid voor UV-licht vergroten, waardoor biologische afbraak mogelijk wordt. In het project worden agrarische reststromen en residuen omgezet in hoogwaardige functionele producten voor toepassingen als verpakkingen en landbouwfolie.

Omkeerbare lijm
Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle hebben een omkeerbare lijm ontwikkeld die bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor de etiketten van flessen zodat ze efficiënt kunnen worden losgemaakt, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden gerecycled. De lijm is een emulsie op waterbasis die aan elkaar hecht en kan worden gescheiden door zuur of basisch water. De studie (10,90 MB) is gepubliceerd in Angewandte Chemie International Edition.

Recycling voor het maken van nieuwe verpakkingen
Onderzoekers van Lawrence Berkeley National Laboratory en het Joint BioEnergy Institute hebben in samenwerking met X een één-pot-proces ontwikkeld om mengsels van fossiele en bio-based kunststoffen af te breken met behulp van natuurlijk verkregen zoutoplossingen en microben. Het resulterende biodegradeerbare polymeer kan worden gebruikt om waardevolle producten te maken zoals nieuwe plastic verpakkingen en biedt een oplossing voor bio-based kunststoffen die vervuilingsproblemen kunnen veroorzaken in recyclingstromen. De studie (4,20 MB) is gepubliceerd in One Earth.
Wetenschappers van Beijing Forestry University hebben een alternatief ontwikkeld voor op plastic gebaseerd verpakkingsschuim, waarbij ze gebruik maken van geüpcycled kartonafval. Het proces bestaat uit het afbreken van kartonresten, het mengen ervan met gelatine of polyvinylacetaatlijm en het vriesdrogen van het mengsel om schuimrubber te vormen. Deze kartonnen schuimen vertonen een sterke warmte-isolatie en energie-absorptie. Het persbericht en de studie (4,20 MB) zijn gepubliceerd door ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

NVC Leerstoel Packaging Design and Management - onderzoek
Voor haar doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Marije Linders op 20 december 2023 een voordracht gehouden getiteld ‘Combining the strength of reusable and one-way systems into a secondary packaging design’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.