Materialen en technologieen – januari 2021

01 februari 2021

Bioplastics
Welke biobased plastics zijn verkrijgbaar en welke nieuwe materialen komen eraan? Op deze vragen geeft het WUR boekje Biobased Plastics 2020 (1,46 MB) antwoord. De Nederlandse versie (1 MB) werd in 2019 gepubliceerd. De EC heeft een Scientific Opinion on the Biodegradability of Plastics in the Open Environment (2,36 MB) gepubliceerd.
De Rijksuniversiteit Groningen gaat samen met andere projectpartners onderzoek doen naar een efficiënte manier om bioplastic uit suiker te maken, waarbij de prijs vergelijkbaar wordt met die van plastic uit aardolie. Een nieuwe technologie van VTT maakt het mogelijk pectinehoudend landbouwafval, zoals citrusschillen en suikerbietenpulp, te gebruiken als grondstof voor PEF-plastics ter vervanging van PET. Indian Institute of Technology onderzoekers hebben komkommerschillen gebruikt om verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen te ontwikkelen. University of Ljubljana onderzoekers hebben verpakkingen ontwikkeld van de invasieve, niet-inheemse acacia. U leest meer in een wetenschappelijk artikel (1,73 MB). Met behulp van een bacteriestam die in mangroves wordt aangetroffen, hebben onderzoekers van Texas A&M een goedkope, duurzame methode ontdekt om bioplastics te produceren uit rioolslib en afvalwater. Onderzoekers van de University of Akron hebben onlangs een prototype PLA-beker geproduceerd die transparant en supersterk is en niet krimpt wanneer hij met kokend water wordt gevuld.

Biobased coatings
Een van de doelstellingen van het CurCol-project is de valorisatie van biobased kleurstoffen in biologisch afbreekbare verpakkingen op basis van de gele natuurlijke kleurstof curcumine. Universiteit Maastricht is een van de partners. Fraunhofer IVV heeft gegevens verstrekt over de rol die het speelt in het ECOFUNCO project waarbij wordt gekeken naar biobased coatingmaterialen gemaakt van planten zoals tomaten en zonnebloemen.

Gerecycled plastic
Onderzoekers van de University of Liverpool leiden een project dat erop gericht is PCR-plastic te verbeteren zodat er meer van kan worden gebruikt in HDPE-flessen. Een voorgestelde ASTM-norm (WK74657) helpt bij de identificatie van gerecycled polyethyleen.

Papier
IATA-onderzoekers hebben een enzym gepatenteerd dat het gebruik van chemische producten voor papierproductie vermindert. In een overzichtsartikel (389 kB) gepubliceerd in het Journal of Postharvest Technology bespreken Indian Institute of Packaging onderzoekers papier en andere op pulp gebaseerde materialen voor voedselverpakkingstoepassingen.

Intelligente (smart) verpakkingen
In een paper (173 kB) gepubliceerd in het Izvestia Journal bespreken onderzoekers van de University of Economics - Varna de voordelen van intelligente (smart) verpakkingen. In een overzichtsartikel (1014 kB) gepubliceerd in Foods, bespreken University of Genoa onderzoekers innovaties in slimme verpakkingsconcepten voor voedsel. In een lezing op uitnodiging (1,78 MB) bespreekt Arif Ozcan van de Marmara Universiteit hetzelfde onderwerp.

Prijzen voor kunststof
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen. De Polymers for Europe Alliance meldt een alarmerende toename van afgegeven Force Majeure verklaringen door tal van polymeerproducenten eind 2020.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.