Materialen en technologieen – februari 2024

05 maart 2024

Ontwikkeling van nieuwe verpakkingsmaterialen
Wetenschappers van de Universiteit van Colorado en Sandia Labs hebben opvulsystemen ontwikkeld die met 3D-printers kunnen worden bedrukt en die tot 25% meer schokabsorptie bieden dan de huidige technologieën. De systemen beschermen breekbare voorwerpen tijdens het transport en verminderen het risico op schade aanzienlijk. Het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in Advanced Materials and Technology.
Promovenda Sophie van Lange van WUR heeft plastic ontwikkeld dat sterk en hard is en tevens recyclebaar. Op moleculaire schaal bestaan plastics uit lange ketens. In traditionele, harde plastics zijn die ketens verbonden met chemische dwarsverbindingen voor stevigheid. Het nadeel is dat die dwarsverbindingen zo sterk zijn, dat ze recyclen van het plastic vrijwel onmogelijk maken. Daarom ontwierp Van Lange die plastics opnieuw, ditmaal zonder chemische dwarsverbindingen, maar met natuurkundige krachten waarvan ze de sterkte kan aanpassen. Ze noemt deze innovatieve plastics ‘compleximeren’.
RISE coördineert het ProMultiFilms project. Het hoofddoel van het project is het ontwikkelen van hoogwaardige, biobased meerlaagse barrièrefilms voor vezelverpakkingen.

Van biobased grondstoffen naar verpakkingen
Onderzoekers van de Shinshu Universiteit hebben een methode ontwikkeld om vezels te verkrijgen uit paddenstoelen zonder hun structuur te beschadigen. Dit proces, dat het bleken in zonlicht en ultrasone behandeling omvat, levert veelzijdige vezels op die geschikt zijn voor verschillende verpakkingstoepassingen. Het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in ACS Sustainable Chemistry & Engineering.
Een onderzoek van de South Dakota State Universiteit beschrijft de productie van transparante, sterke en biodegradeerbare folies gemaakt van vingergras, een hernieuwbare bron. Het materiaal werd gewonnen, gefilterd, gebleekt, gewassen en gedroogd en resulteerde in een wit residu dat vervolgens werd gebruikt om de folies van te maken. Het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in Resources, Conservation and Recycling.

Van kunststofafval naar verpakkingen
Verschillende recente onderzoeken richten zich op technologieën voor de afbraak van plastic afval om nieuwe chemicaliën te verkrijgen die bruikbaar zijn voor verpakkingen. Zo hebben wetenschappers van het King's College in Londen een methode ontwikkeld om PLA bioplastic, gebruikt in wegwerpartikelen, te recyclen met behulp van enzymen. De enzymen, die normaal gesproken worden aangetroffen in biologische wasmiddelen, breken de kunststoffen binnen 24 uur af tot monomeren die kunnen worden omgezet in plastics van dezelfde kwaliteit voor meervoudig gebruik. De studie (1,97 MB) is gepubliceerd in Cell Reports Physical Science. Een andere studie van KAIST, gepubliceerd in Nature Microbiology (abstract), beschrijft op micro-organismen gebaseerde technologieën die de productie van bioplastics uit hernieuwbare bronnen en de afbraak van afvalplastics mogelijk maken. Daarnaast heeft een onderzoeksteam van de Universiteit van Adelaide polyethyleenafval geüpcycled tot ethyleen en propinezuur met behulp van een fotokatalysemethode bij kamertemperatuur. De afval-naar-waarde strategie wordt geïmplementeerd met afvalplastic, water, zonlicht en niet-giftige katalysatoren. De gevormde waardevolle producten kunnen worden omgezet voor commercieel gebruik, zoals in chemicaliën en verpakkingen. De studie (1,21 MB) is gepubliceerd in Science Advances.

Professorship Circular Plastics
Onlangs vond de inauguratie van Vincent Voet plaats, lector Circular Plastics bij NHL Stenden. U vindt hier zijn position paper People. Planet. Polymer. Een wereld te winnen (1,05 MB).
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.