Materialen en technologieen – februari 2021

01 maart 2021

Ontwikkelen van herbruikbare polymeren
Princeton University onderzoekers hebben een nieuwe polybutadieen-molecuul ontdekt dat kan worden "geritst" om een polymeer te maken; het resulterende polymeer kan weer worden “opengeritst” tot een monomeer dat opnieuw kan worden gepolymeriseerd. Tot nu toe werd depolymerisatie bereikt met dure niche- of gespecialiseerde polymeren. RU Groningen meldt uit liponzuur een polymeer te hebben ontwikkeld dat onder milde omstandigheden kan worden geproduceerd en ook weer afgebroken. Tot wel 87% van de liponzuur-moleculen kan worden teruggewonnen in de oorspronkelijke vorm om opnieuw te gebruiken.

Smart packaging
In een artikel (12,65 MB) gepubliceerd in Resources, geven University of Vigo onderzoekers een overzicht van toepassingen van essentiële oliën in actieve verpakkingen. In een artikel (733 kB) gepubliceerd in BioFlux bespreken University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine onderzoekers ‘slimme’ verpakkingen. In een overzichtsartikel (7,29 MB), gepubliceerd in ACS Food Science & Technology, bespreken Kyung Hee University onderzoekers recente ontwikkelingen in intelligente voedselverpakkingen met natuurlijke voedselkleurstoffen.

Nanotechnologie en verpakkingen voor voedingsmiddelen
Nofima-onderzoeker Jawad Sarfraz heeft financiering gekregen voor het NanoFunPack-project dat met nanotechnologie slimme oplossingen wil vinden zodat plastics die worden gebruikt in voedselverpakkingen gemakkelijker kunnen worden gerecycled en om nog slimmere verpakkingen te ontwikkelen die de producthoudbaarheid verlengen. Hij is ook de hoofdauteur van een overzichtsartikel (3,28 MB) gepubliceerd in Nanomaterials over nanocomposieten voor voedselverpakkingen. In een artikel (1,69 MB) gepubliceerd in Carbohydrate Polymer Technologies and Applications, bespreken GADVASU-onderzoekers het huidige scenario voor antimicrobiële eetbare films voor food en de recente ontwikkelingen in nanotechnologie.

Meer verpakkingen voor voedingsmiddelen
In een artikel (257 kB) gepubliceerd in Microbiology Research bespreken Università degli Studi di Perugia onderzoekers trends in het verpakken van vlees. Binnen het FuturePack project heeft Nofima onderzoek gedaan naar recyclebare plastic verpakkingen voor kipfilet. Embrapa meldt dat het GestFrut-project een verpakking van cassave-zetmeel en kokosvezels voor mango’s heeft ontwikkeld. VTT test samen met een aantal bedrijven Thermocell-plasticfolie op basis van cellulose en vetzuren voor voedselverpakkingen. In een artikel (1,83 MB) gepubliceerd in Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety bespreken Nofima-onderzoekers de status en toekomst van bio-based en biodegradeerbare folies voor food.

Bioplastics
De University of Bath heeft een polymeer geproduceerd met behulp van xylose, de op één na meest voorkomende suiker in de natuur. VTT gaat het INN-PRESSME-project coördineren dat aardolie-based producten wil vervangen door bio-based producten. WUR-onderzoekers werken aan nieuwe katalysatoren om biogrondstoffen efficiënter om te zetten in materialen. Voor zijn proefschrift (2.52 MB) aan Tampere University onderzocht Manuel Alfonso Albini de anaerobe biodegradatie van 7 verschillende commercieel verkrijgbare biomaterialen.

Prijzen voor kunststof
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.