Materialen en technologieen – augustus 2021

30 augustus 2021

Voedsel vers houden
INRS heeft een folie van chitosan ontwikkeld die aardbeien tot 12 dagen vers kan houden. Chitosan is een natuurlijk molecuul met schimmelwerende eigenschappen dat voorkomt in schaaldierschelpen. Een artikel (abstract) is gepubliceerd in Food Hydrocolloids. Lund University heeft een masterscriptie (1,77 MB) gepubliceerd getiteld 'The relation between food shelf-life and environmental impact of different plastic packaging alternatives.' In een artikel (630 kB) in Earth and Environmental Science geeft Bogor Agricultural University een overzicht van zuurstofindicatoren voor lekdetectie in verpakkingen. Campden BRI rapporteert over een nieuwe sterilisatietechnologie voor plasmaverpakkingen die de downtime in productie drastisch vermindert. Università degli Studi Roma Tre onderzoek (8,92 MB) gepubliceerd in Polymer Testing bekijkt de geschiktheid van bioplastic flessen voor wijn.

Productie van kunststoffen
University of Michigan onderzoek (abstract) gepubliceerd in Science, beschrijft een chemische katalysator die de productie van meer grondstoffen voor polypropeen mogelijk zou kunnen maken. Tufts University onderzoek (abstract) eveneens gepubliceerd in Science, toont een katalysator met 100% selectiviteit voor de productie van propyleen. NREL meldt dat BOTTLE Consortium onderzoekers enzymen gebruiken om PET af te breken in zijn twee bouwstenen. Een artikel (5,08 MB) is gepubliceerd in Joule. Intussen hebben een aantal wereldwijde consumentenmerken voor voedsel geschikte PET-flessen onthuld die volledig zijn vervaardigd uit enzymatisch gerecycled plastic op basis van technologie van Carbios.

Productie van bioplastics
De University of Göttingen heeft verpakkingen gemaakt op basis van "gegranuleerde" popcorn afkomstig van de oneetbare bijproducten van Cornflakes-productie. ICP heeft golfkarton gemaakt op basis van tomatenstengels. In een review (274 kB), in het International Journal of Food Science and Agriculture, bekijken University of Sri Jayewardenepura onderzoekers mogelijke toepassingen van dierlijke en plantaardige eiwitbronnen uit landbouwbijproducten in de productie van bio-based folie. In een artikel (2,07 MB) in Nature Communications, beschrijven Texas A&M onderzoekers een "plug-in" voorbehandelingsproces om bioplastics te maken uit bijproducten van maïsstoppels, grassen en landbouwproductie.

Meer onderzoek naar bioplastics
University of Cambridge onderzoekers hebben een polymeerfilm op plantaardige basis gemaakt door de eigenschappen na te bootsen van spinnenzijde, een van de sterkste materialen in de natuur. Een artikel (2,29 MB) is gepubliceerd in Nature Communications. KTH-onderzoekers hebben plasticschuim uit wei-eiwitten ontwikkeld dat beter bestand is tegen extreme hitte dan veel thermoplastics uit aardolie. Een artikel (1,71 MB) is gepubliceerd in Advanced Sustainable Systems. In een review (7,37 MB) gepubliceerd in Progress in Polymer Science, bestuderen University of Guelph onderzoekers de zuurstof/waterdampbarrière van representatieve biodegradeerbare plastics. Binnen het HIPPSTAR-project ontwikkelt WUR bio-based polymeren op basis van het molecuul isoidide die onder andere in BPA-vrije verpakkingen kunnen worden gebruikt. WUR-onderzoekers werken ook aan waterdichte en biologisch afbreekbare coatings voor karton, die na gebruik gerecycled kan worden met het oud papier.

Printtechnologie
Op 1 juli 2021 presenteerde Kai Lankinen zijn proefschrift (16,49 MB) aan Tampere University getiteld 'Evaluation of Expanded Gamut Printing in Flexography'. Packaging World heeft een bijlage (42,25 MB) gepubliceerd over digitaal drukken voor etiketten en verpakkingen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.