Materialen en technologieen – april 2024

30 april 2024

Alternatieve bronnen voor de productie van polymeren
Onderzoekers van McMaster University en de Deense Technische Universiteit van Kopenhagen hebben de mechanismen ontdekt achter een veelbelovend elektrochemisch proces dat kooldioxide uit industriële emissies opvangt en omzet in brandstof en plastics die kunnen worden gebruikt voor verpakkingstoepassingen. Het onderzoek (2,36 MB) is gepubliceerd in Nature Communications.
Wetenschappers van de Universiteit van Washington en Oak Ridge National Laboratory hebben het potentieel van lignine onderzocht door het af te breken in hernieuwbare chemicaliën die lijken op van aardolie afgeleide stoffen. Ze bestudeerden de interactie van lignine met katalysatoren, met als doel waardevolle chemicaliën efficiënt te produceren die gebruikt kunnen worden voor plastic in verpakkingen. De studie (abstract) is gepubliceerd in ACS Sustainable Chemistry & Engineering. Onderzoekers van de Hokkaido Universiteit hebben een handige en veelzijdige methode ontwikkeld om een reeks polymeren te maken van chemicaliën die zijn afgeleid van cellulose verkregen uit plantenafval. Deze polymeren kunnen worden toegepast in verpakkingen. De studie (abstract) is gepubliceerd in ACS Macro Letters.

PFAS - Veilige alternatieven
In een recent artikel leggen WUR-onderzoekers uit dat het ontwikkelen van veilige alternatieven voor PFAS een uitdaging is vanwege de unieke eigenschappen van en grote verscheidenheid aan deze chemische stoffen. De huidige vervangers zijn beperkt toepasbaar en kampen met opschalingsproblemen. Daarom hebben WUR-onderzoekers een dossier opgezet dat zich richt op veilige alternatieven voor PFAS en duurzame manieren om bestaande PFAS-vervuiling op te ruimen.

Microplastics - Afgifte remmen en afbraak bevorderen
Een onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Portsmouth en het Flanders Marine Institute, hebben ontdekt dat PLA negen keer minder microplastics vrijgeeft dan traditioneel plastic wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht en zeewater. De studie (3,41 MB) is gepubliceerd in Ecotoxicology and Environmental Safety. Nieuw onderzoek van UC San Diego en Algenesis onthult plant-based polymeren die zelfs op microplastic niveau biologisch afbreken in minder dan zeven maanden. De polymeren, bedoeld als vervangers voor traditionele plastics, werden getest in compost en evenaarden de biodegradeerbaarheid van cellulose. Het onderzoek (1,64 MB) is gepubliceerd in Nature Scientific Reports.

Innovatieprojecten voor verpakkingsmaterialen
Het FUSTARISE-project, geleid door AIMPLAS, zoekt naar duurzame oplossingen voor het beheer van lignocellulosehoudend afval. Er worden technieken gebruikt om afval om te zetten in bio-based polymeren voor hoogwaardige toepassingen. Het project wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). LEPAMAP-PRODIS (UdG) en NOEL werken samen op het gebied van duurzame voedselverpakkingen. Met een industrieel doctoraat willen ze het plasticgebruik met 75% verminderen of volledig elimineren door middel van geavanceerde coatings.

NVC Leerstoel Packaging Design and Management - onderzoek
Voor zijn doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Nathan van Emous op 20 maart 2024 een voordracht gehouden getiteld ‘The feasibility of renewable material application in the packaging portfolio of FrieslandCampina’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.