Materialen en technologieen – april 2021

04 mei 2021

Bioplastics gemaakt van zeewier en restproducten
Ural Federal University meldt dat een groep wetenschappers eetbare folies voor voedselverpakkingen heeft ontwikkeld op basis van het zeewierbiopolymeer natriumalginaat. Het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in het Journal of Food Engineering. ACS-onderzoekers maken plastics van visafval. Onderzoekers van Yale School of the Environment hebben een hoogwaardig bioplastic gemaakt van restproducten van hout. Van het bioplastic kan bijvoorbeeld folie voor verpakkingen worden gemaakt. Een artikel over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Sustainability. In een onlangs aan de University of Aveiro verdedigde doctoraalscriptie worden nieuwe manieren voorgesteld voor het toepassen van bijproducten van broccoli, onder meer in verpakkingen. Een overzichtsartikel (2,41 MB) van dezelfde universiteit gepubliceerd in Foods kijkt naar koffie-restproducten en hun geschiktheid voor de ontwikkeling van actieve voedselverpakkingsmaterialen.

Bioplastics en bio-based sensoren
SGS meldt dat China een nieuwe norm voor de terminologie, definitie en identificatie van bio-based materiaal heeft vrijgegeven. Meer informatie over GB/T 39514-2020 vindt u hier. De University of British Columbia heeft een volledig composteerbaar koffiecupje ontwikkeld. University of Sheffield onderzoekers zijn bezig met het opschalen van de productie van een selectie van de bio-based verpakkingsmaterialen die in het ECOFUNCO project zijn ontwikkeld, met het oog op mogelijke commercialisering: Bacteriële cellulose en polyhydroxyalkanoaten (PHAs). In een artikel (1,26 MB) gepubliceerd in Sensors, geven Universidade NOVA de Lisboa onderzoekers een overzicht van bio-based sensoren voor slimme voedselverpakkingen.

Bio-papier
De University of Maine heeft een octrooi gekregen voor een proces om composietlaminaten van biodegradeerbaar papier met nanofibrillen van cellulose te maken. Het resulterende product is sterk, stijf en kartonachtig. Een van de toepassingen is verpakkingen. MSU heeft een nieuwe coating zonder plastic gemaakt die papieren voedselverpakkingen beschermt tegen olie en water. Een artikel (abstract) is gepubliceerd in het Journal of Applied Polymer Science.

Voedselverpakkingen
Volgens Universiteit Gent onderzoek kunnen sommige voedselverpakkingen eenvoudiger gemaakt worden (minder lagen) zonder dat dit invloed heeft op de houdbaarheid en veiligheid. Arizona State University werkt aan de creatie van dendritische tags om voedsel te identificeren op elk punt in de supply chain. Dendrieten zijn takachtige vormen met een hoge mate van entropie; geen twee dendrieten zijn hetzelfde. Hiermee zou bijvoorbeeld elke krop sla gelabeld kunnen worden met de boerderij, het veld en de rij waarvan het afkomstig is.

Aantal EU-patenten voor verpakkingsmateriaal in jaar tijd met 148 toegenomen
Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft gemeld dat het in 2020 meer dan 180.250 patentaanvragen heeft ontvangen, 0,7% minder dan in 2019. U kunt meer lezen in de EPO Patent Index 2020. Het Europees register bevat 2.490 octrooien met de zoekterm 'packaging material' (gezocht door NVC op 22 maart 2021). Dit is een toename van 148 in een jaar tijd. Op 16 maart 2020 deed NVC dezelfde zoekactie en dat resulteerde in 2.342 patenten.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.