Marketing, verkoop en consumentengedrag – november 2021

03 december 2021

Verpakkingsmarkt
Volgens een nieuw rapport van Smithers zal de wereldwijde vraag naar verpakkingen in 2021 de grens van $1000 miljard doorbreken en in 2026 zo’n $1200 miljard zijn. Meer details vindt u in een recent artikel. Volgens L.E.K. Consulting onderzoek verwacht 65% van de merkhouders dat ze hun verpakkingsuitgaven in de komende twee jaar zullen verhogen.

Ontwerpen van verpakkingen
Chungbuk National University onderzoekers hebben vanuit het oogpunt van universeel design een seniorvriendelijke pouch-verpakking ontwikkeld. Een artikel (1,42 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Open Innovation.
University of Banja Luka onderzoekers hebben ontdekt dat klanten de voorkeur geven aan niet-standaard verpakkingsvormen en eenvoudige grafische ontwerpen, maar ook aan verpakkingen met toegevoegde waarde. Een artikel (2 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Graphic Engineering and Design.

Consumenten en duurzaamheid
In januari 2020 maakten wij melding van een paper (756 kB) van het Tinbergen Instituut over een veldexperiment in Amsterdam waaruit blijkt dat consumenten geen idee hebben hoe ze bioplastics moeten recyclen. Een artikel (1009 kB) over het onderzoek is onlangs gepubliceerd in Ecological Economics. Uit een INCPEN UK onderzoek (688 kB) blijkt dat gebrek aan informatie over wat er na de inzameling met recyclaten gebeurt, de belangrijkste reden is dat het publieksvertrouwen in recycling negatief wordt beïnvloed.
Uit de NL Agrifoodmonitor 2021 (factsheet, 1,25 MB) van WUR blijkt dat recyclebare verpakkingen van toegevoegde waarde zijn bij de aankoop van voedselproducten. Ook producten met een diervriendelijk en milieuvriendelijk keurmerk worden positief beoordeeld. Meer dan de helft van de VS consumenten die door The Packer zijn ondervraagd over duurzaamheid, zeggen dat een milieuvriendelijke verpakking hen helpt te bepalen of een product duurzaam is. Uit Canadees onderzoek (707 kB) van de University of Guelph, gepubliceerd in Maritime Studies, blijkt dat consumenten duurzame vis willen, maar de vele ecolabels op visproducten verwarrend vinden.

Patiëntgerichtheid en farmaceutische verpakkingen
Onlangs zijn twee artikelen van Lund University onderzoeker Giana Carli Lorenzini gepubliceerd: een studie (1,15 MB) in Therapeutic Innovation and Regulatory Science over farmaceutische bedrijven en hun opvattingen over patiëntgerichtheid en een studie (234 kB) in Healthcare over verpleegkundigen in de thuiszorg en medicatiebeheer voor oudere patiënten.

Voedingsmiddelenindustrie in NL en in Azië-Pacific
De Nederlandse voedingsmiddelensector behoudt zijn sterke economische positie na een coronajaar en Brexit. Dit blijkt uit de Monitor Levensmiddelenindustrie 2021 (10,39 MB) van FNLI. Bedrijven worden momenteel wel geconfronteerd met grote kostenstijgingen van onder andere verpakkingsmaterialen. Mintel heeft 'Asia Pacific: The Food and Drink Landscape 2021’ gelanceerd. Het rapport dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens, deelt marktonderzoek, productinnovatie-inzichten en consumententrends.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen de in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.