Marketing, verkoop en consumentengedrag – februari 2024

05 maart 2024

Verpakkingen – marktinformatie en trends
Uit een onderzoek van L.E.K. Consulting blijkt dat merkeigenaren, meer dan ooit tevoren, geloven dat de verpakking essentieel is voor de verkoop van hun producten. Ze zijn bereid te investeren in verpakkingen omdat deze slechts een klein percentage vertegenwoordigen van de waarde van de producten die ze verkopen. Hierbij richten ze zich steeds meer op de duurzaamheid van hun verpakkingen.
Volgens voorlopige cijfers (267 kB) van Cepi is het is het papierverbruik in Europa in 2023 met 15,3% gedaald en de productie met 12,8%. De neerwaartse trend is ook waar te nemen bij verpakkingspapier en -karton, traditioneel een motor voor groei in de sector.

Onderzoek naar hoe voedselverpakkingen milieuvriendelijker kunnen worden
DLG heeft in samenwerking met de Münster University of Applied Sciences een driedelige studie uitgevoerd naar hoe voedselverpakkingen milieuvriendelijker kunnen worden. Het onderzoek is gebaseerd op enquêtes onder consumenten en bedrijven en richt zich op verpakkingen vanuit het oogpunt van de consument, het effect van claims, en strategieën van de industrie voor duurzame verpakkingen.

Gezonde producten kiezen en de invloed van Nutri-Score
Het Nutri-Score-systeem moet de consument ertoe aanzetten gezonder te eten. Uit onderzoek van Elke Godden en UAntwerpen-collega’s blijkt echter dat drie op tien consumenten door de Nutri-Score kiezen voor een ongezonder product. “Die omvangrijke groep gelooft niet dat gezonde producten ook lekker kunnen zijn”, legt Godden uit.

Consumenten sturen in de richting van plantaardig voedsel
Uit USC-onderzoek blijkt dat Amerikanen eerder voor veganistisch voedsel kiezen als het als 'Gezond' of 'Duurzaam' gelabeld is dan voedsel met het label 'veganistisch' of 'plantaardig'. De bevindingen (4,19 MB) zijn gepubliceerd in het Journal of Environmental Psychology.
Een nieuw rapport (6,08 MB) van ProVeg International geeft inzichten in de invloed van kleur bij het sturen van consumenten in de richting van plantaardig voedsel. Flexitariërs en omnivoren toonden een grotere neiging om plantaardige producten te proberen wanneer ze in een rode verpakking werden gepresenteerd vanwege de associatie met smakelijkheid.

Blootstelling aan vloeibare wasmiddelen
Een nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Nationwide Children’s Hospital en het Central Ohio Poison Center, toont een afname in het aantal, de frequentie en de ernst van blootstellingen aan vloeibare wasmiddelen onder kinderen jonger dan 6 jaar. Blootstellingen zijn echter toegenomen bij oudere kinderen, tieners en volwassenen.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen de in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.