HRM en competentieontwikkeling – oktober 2021

02 november 2021

De toekomst van het werk: unieke presentatie in jaarbijeenkomst CPB
Hoe gaat het werk zich in de toekomst ontwikkelen? Deze vraag stond centraal in een unieke lezing (7,24 MB) die prof. David Autor (MIT, USA) op 23 september gaf bij de jaarbijeenkomst van het Centraal Planbureau (CPB). Prof. Autor liet zien welke functies de afgelopen eeuw verdwenen zijn, welke gebleven zijn en welke nieuwe functies er zijn ontstaan. Hij koppelt historische gegevens aan functies die in patentaanvragen worden genoemd en kijkt zo als het ware de toekomst in. Twee belangrijke aspecten bij functiewijzigingen zijn ‘augmentation’ en ‘automation’. In het eerste geval verdiept de functie zich, in het tweede geval verdwijnt het werk (of beter gezegd: neemt een machine het helemaal over en doet het veelal beter).
We bespreken onder meer deze studie samen met de NVC-lidbedrijven op 25 november 2021 in de werkgroep Life Long Learning van de conferentie Verpakken in het jaar 2080.

Hoe houden we voldoende gekwalificeerd personeel?
Maar liefst 7 op de 10 bedrijven in Nederland heeft vertrouwen in hun groeiperspectieven voor 2022. Ze verwachten echter wel dat het lastig zal zijn om gekwalificeerd personeel te vinden, maar ook om huidige werknemers te behouden. Dit blijkt uit de Salarisgids 2022, een jaarlijks onderzoek van recruitmentbureau Robert Half naar salarissen, trends en veranderingen op de arbeidsmarkt. U krijgt toegang tot de gids na het invullen van uw gegevens.

Top-5 prioriteiten voor HR-managers in 2022
Gartner ondervroeg meer dan 500 HR managers in 60 landen in alle belangrijke industrieën om HR trends te identificeren en HR prioriteiten en verwachte uitdagingen voor 2022 te beoordelen (“Top 5 HR Trends and Priorities for 2022”). Het opbouwen van cruciale vaardigheden en competenties staat bovenaan de lijst, maar veel HR-managers zullen ook prioriteit geven aan initiatieven op het gebied van verandermanagement, leiderschap en diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI). U kunt het onderzoek downloaden na het invullen van uw e-mailadres.

Effectief overgaan naar het hybride werken
De pandemie heeft de verwachtingen die medewerkers over hun werk hebben fundamenteel veranderd. Het is zeer waarschijnlijk dat medewerkers na COVID de flexibiliteit willen behouden om thuis of op kantoor te werken - het hybride werkmodel. In een whitepaper “Hybride werken is het nieuwe normaal: hoe bereid je je organisatie voor op de komende veranderingen?” beschrijft Effectory hoe werkomstandigheden effectief te transformeren. U kunt de whitepaper downloaden na het invullen uw gegevens.

ATD introduceert model voor talent- en kunde-ontwikkeling
De Association For Talent Development (ATD) heeft hun Talent Development Capability Model geïntroduceerd, waarmee organisaties het talent en de kunde van hun medewerkers systematisch kunnen vergroten. Volgens ATD zet het model een nieuwe standaard voor HRM. Het is toekomstgericht en kan gepersonaliseerd worden. Daarbij speelt het model in op trends die van invloed zijn op talentontwikkeling, zoals digitale transformatie, data-analyse, beschikbaarheid van informatie en partnerships tussen talentontwikkeling en de business.

Medewerkers met Long COVID herkennen en steunen
Long COVID heeft al miljoenen werkenden getroffen. Met symptomen die variëren van ademnood en vermoeidheid tot zwakte en cognitieve stoornissen, hart- en ademhalingsproblemen, kan Long COVID iemands output soms maanden beïnvloeden en de vooruitzichten op lange termijn zijn nog steeds niet bekend. HRNews biedt een analyse.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.