HRM en competentieontwikkeling – mei 2024

04 juni 2024

Drijfveren voldoening werknemers geïdentificeerd, onzekerheid op werkplek groeit
LHH, onderdeel van de Adecco Group, heeft de bevindingen onthuld van de vierde editie van het jaarlijkse wereldwijde onderzoek: Global Workforce of the Future Report 2024. Het onderzoek van dit jaar was gericht op het identificeren van de mate waarin werknemers wereldwijd klaar zijn voor digitalisering en de gevoelens van werknemers rond werkzekerheid en verwachtingen voor de toekomst. Het rapport bevat aanbevelingen om het personeelsbestand klaar te maken voor de toekomst en de passieve talentenpool tot actie aan te zetten. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

AI leidt tot tekort aan vaardigheden zonder actie, aldus nieuw Adecco rapport
Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven in een aantal van 's werelds toonaangevende economieën is van plan om nieuw talent aan te nemen om de massale invoering van kunstmatige intelligentie (AI) op te pakken. Dit in plaats van het omscholen/bijscholen van de huidige werknemers. Dit leidt tot een stormloop op digitale vaardigheden, volgens Leading Through the Great Disruption (3,31 MB), een onderzoek van de Adecco Group onder 2.000 leiders in negen landen.

CEO’s gaan voor GenAI adoptie, cultuur kan andere aanpak vereisen
Uit een nieuw onderzoek van het IBM Institute for Business Value blijkt dat ondervraagde CEO's te maken hebben met uitdagingen op het gebied van personeel, cultuur en governance bij het snel implementeren van generatieve AI in hun organisatie. Uit het jaarlijkse wereldwijde onderzoek (2,65 MB) onder 3000 CEO's uit meer dan 30 landen en 26 sectoren blijkt dat 64% van de ondervraagden zegt dat het succes van GenAI meer afhangt van de acceptatie door mensen dan van de technologie zelf. Echter, 61% van de respondenten zegt dat ze hun organisatie pushen om GenAI sneller in te voeren dan sommige mensen comfortabel vinden.

“De vaardigheden en niet de banen” zijn de toekomst, stelt nieuw onderzoek naar AI
Opkomende technologieën zullen hele industrieën ontwrichten en tegelijkertijd nieuwe kansen creëren voor mensen met de juiste vaardigheden. Onderzoek van ServiceNow en Pearson voorspelt hoe arbeidsmarkten zich zullen ontwikkelen als AI aan het werk gaat. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Zal GenAI vrouwen bij hun werk helpen of hinderen?
Uit recent onderzoek van Cognizant blijkt dat vrouwen meer op hun hoede zijn dan mannen als het gaat om GenAI en (hun) banen. Een nadere blik toont de gegevens achter de verhoogde bezorgdheid; ook toont het hoe vrouwen te beschermen tegen de negatieve gevolgen van GenAI voor hun werk. De beroepen waarin vrouwen tot nu toe domineren zullen sterker verstoord worden door GenAI, zo niet helemaal verdwijnen.

Microsoft (LinkedIn) publiceert 2024 Work Trend Index en promoot GenAI
Microsoft Corp. (eigenaar van LinkedIn) heeft de 2024 Work Trend Index (1,82 MB) uitgebracht, waarin GenAI wordt gepromoot, nadat het bedrijf al miljarden heeft geïnvesteerd in dit gebied. Het onderzoek laat zien hoe AI al na één jaar de manier waarop mensen over de hele wereld werken, leidinggeven en mensen aannemen beïnvloedt. Niet verrassend kondigt Microsoft ook nieuwe mogelijkheden aan in hun GenAI copilot voor Microsoft 365, terwijl LinkedIn vijftig AI-gerelateerde cursussen heeft uitgebracht voor LinkedIn premium abonnees.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.