HRM en competentieontwikkeling – mei 2021

01 juni 2021

Nieuwe norm voor afstandsonderwijs stimuleert bedrijfsopleidingen
ISO heeft ISO 29994:2021 Education and learning services – Requirements for distance learning gepubliceerd. De norm biedt internationale richtsnoeren voor afstandsonderwijs om overeengekomen kwaliteits- en transparantieniveaus te garanderen. Het is de bedoeling dat deze norm wordt gebruikt naast ISO 29993:2017 Learning services outside formal education – Service requirements, waarbij beide betrekking hebben op educatieve diensten die niet door traditionele universiteiten en scholen worden aangeboden.

Robots en collega's verenigen zich (enigszins) als context wordt gedeeld
Veilig werken heeft niet alleen te maken met processen, maar ook met context - inzicht in de werkomgeving en de omstandigheden, en kunnen voorspellen wat andere mensen vervolgens zullen doen. Een nieuw systeem van het KTH Royal Institute of Technology geeft robots dit niveau van contextbewustzijn, zodat ze efficiënter en zonder onnodige onderbrekingen zij-aan-zij met mensen aan assemblagelijnen kunnen werken. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Robotics and Computer-Integrated Manufacturing.

Van 'zombie' naar 'engel'-baan door opnieuw leren en opnieuw afstemmen
Omscholing betekent niet het leren van compleet andere vaardigheden. Vier vijfde van de bestaande vaardigheden in banen die bedreigd worden ("zombiebanen"), heeft potentie in andere banen waaraan op lange termijn wel behoefte is ("engelbanen"). Het PwC-rapport "How to make vulnerable jobs ready for the future" geeft een overzicht op basis van een studie die in Nederland is uitgevoerd. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

ICT-investeringen voor een flexibele hybride werkplek
Unisys Corporation heeft een IDC whitepaper (2,13 MB) gepubliceerd getiteld “Seeking Digital and Experience Parity to Support the Hybrid Workforce”. De paper kijkt naar de veranderingen die nodig zijn voor de weerbare, nieuwe werkplek - een gedemocratiseerde werkomgeving, waar alle werknemers de kans krijgen samen te werken, te leren, zich te ontwikkelen, te innoveren en succesvol te zijn. Het percentage werknemers dat voornamelijk thuis of op een andere externe locatie werkt, zal van 3% (pre-COVID) naar 23% (prognose 2022) stijgen.

Naar kantoor om te vergaderen en bij te praten, thuis om geconcentreerd te werken
Hoewel 80% van de thuiswerkers aangeeft de COVID-maatregelen na te leven, is 1 op de 6 bang om op het werk besmet te raken met corona. De meeste huidige thuiswerkers willen na de pandemie thuis blijven werken. Zij willen terug naar kantoor voor de sociale contacten en samenwerking en geven de voorkeur aan thuis voor geconcentreerd werken. Dit meldt onderzoeksinstituut TNO op basis van hun 3e meting in het NEA-COVID-19 onderzoek.

Terug naar kantoor: het moet het waard zijn
Gallup gaat in een online artikel in op de 'workplace value proposition', die de organisatiecultuur, voordelen en interacties weergeeft die werknemers ervaren als ze op locatie werken. Voor de organisatie is het de "reden waarom we naar de werkplek komen". Gallup benadrukt het belang van de vier C's: Connectie, Creativiteit, Collaboratie en Cultuur.

Virtueel kantoor kan de prestaties en het welzijn van werknemers ondermijnen
Volgens Gartner’s 2021 Hybrid Work Employee Survey kunnen de huidige modellen voor de inrichting van gevirtualiseerd werk schadelijk zijn voor het welzijn en de productiviteit van werknemers. Organisaties moeten stoppen met de focus op het kantoor en overstappen op een mensgericht model.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.