HRM en competentieontwikkeling – maart 2021

30 maart 2021

Fysieke werkplekken in een digitale wereld: must-read proefschrift
Must-read voor iedereen met interesse in het raakvlak van werkplek, samenwerking, innovatie en creativiteit: het proefschrift van Julia Schegelmilch (VU Amsterdam) “Where we work: Physical workplaces in a digital world (2020)”. Haar diepgaande onderzoek geeft aan, dat wat een werkplek is, niet zozeer te maken heeft met waar de plek voor bedoeld is, als wel met hoe de plek wordt ervaren om (tijdelijk) te worden gebruikt. De studie stelt, dat we het concept werkplek breder moeten benaderen door fysieke plaatsen te begrijpen en te classificeren op basis van de diverse mogelijkheden die ze bieden. Klik hier om het proefschrift te downloaden.

De toekomst van het werken na COVID-19 volgens McKinsey
McKinsey’s “The Future of Work after Covid-19” studie is de eerste van drie, die de post-pandemische economie onderzoeken. Onderzocht is de blijvende impact op de vraag naar arbeid, de mix van functies en de vereiste vaardigheden voor de beroepsbevolking in acht landen met uiteenlopende economische en arbeidsmarktmodellen: China, Frankrijk, Duitsland, India, Japan, Spanje, het VK en de VS. U kunt het rapport downloaden na registratie.
De andere twee studies kijken naar de lange-termijn invloed op de consumptie en het potentieel voor een breed herstel met verhoogde productiviteit en versnelde innovatie.

De toekomst van het werken volgens Raconteur
Aangezien veel werknemers volledig vanuit huis kunnen werken, vertrekken er steeds meer uit de dure, compacte stad naar de buitengebieden. Wat kan deze uittocht uit de stad betekenen voor ondernemingen? Raconteur stelt deze vraag in hun studie (1,74 MB) “Future of Work 2021”. Het rapport toont hoe we denken over de toekomst van ons werk, hoe de pandemie van het coronavirus van invloed is op onze manier van werken, en hoe medewerkers omgaan met narcistische bazen, de populariteit van peer reviews en nog veel meer.

Personeelswerving in 2021: trends en uitdagingen
Recruiter Monster heeft een aantal wereldwijde surveys uitgevoerd en bericht daar nu over in hun “Future of Work 2021; Global Hiring Outlook” rapport. Topics variëren van de algemene staat van personeelswerving en de impact van de pandemie hierop, tot de geestelijke gezondheid van werknemers en de rol van diversiteit op de werkplek. Het rapport geeft een uitstekend overzicht van wat het komende jaar in petto heeft voor HRM-managers, uitzendbureaus en recruiters. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Exo-skelet-norm ASTM extra hoeksteen voor ergonomie en arbeid
ASTM's commissie voor exo-skeletten en exo-pakken (F48) heeft een nieuwe norm goedgekeurd die zal helpen bij het vaststellen van ergonomische parameters en testmethodes. F3474 biedt functionele ergonomische criteria bij het ontwerp, de productie en de evaluatie van exo-skeletten op allerlei gebied, onder meer in de verpakkingssector (zowel de industriële kant als de retail en distributie).

Robots veroveren e-commerce: 30 parameters in beeld
Meili Robots meldt in een uitgebreid overzicht met 30 parameters, dat er wereldwijd voor magazijnen en logistiek in 2021 zo’n 620.000 robots zullen zijn geleverd, tegenover 40.000 in 2016. Mobiele robots zijn een aanvulling op de arbeidskrachten, geen vervanging. Hun introductie in snelgroeiende magazijnen en fulfilmentcentra is meestal eerder een gevolg van een tekort aan werknemers, dan een manier om werknemers te vervangen. In de afgelopen vijf jaar heeft Amazon bijvoorbeeld 200.000 mobiele robots in zijn DC’s ingevoerd, terwijl het tegelijkertijd zijn personeelsbestand met hetzelfde aantal heeft uitgebreid.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.