HRM en competentieontwikkeling – juni 2024

05 juli 2024

Aantal NVC Packaging Professionals wereldwijd gestegen naar 768
Het totaal aantal gekwalificeerde NVC Packaging Professionals is wereldwijd gestegen naar 768. Er slaagden 21 kandidaten voor de examens die het afgelopen jaar werden georganiseerd (respectievelijk op 19 januari 2024 en 26 april 2024). De examens vinden plaats onder toezicht van de onafhankelijke Examenkamer en zijn op EQF5-niveau. Bekijk hier alles over de onafhankelijke examenorganisatie.

De race om AI in te zetten en AI-vaardigheden te vergroten in EU en de VS
Om ten volle te kunnen profiteren van de productiviteitsvoordelen van generatieve AI en andere technologieën, zullen Europa en de Verenigde Staten zich zowel moeten richten op het verbeteren van het menselijk kapitaal als op het versnellen van de invoering van technologie. Deze conclusies worden getrokken door McKinsey in hun bijgewerkte modellering van de toekomst van werk. De vraag naar werknemers in bèta/technische beroepen, de gezondheidszorg en andere hooggekwalificeerde beroepen zou stijgen, terwijl de vraag naar beroepen als kantoorpersoneel, productiemedewerkers en klantenservicevertegenwoordigers zou dalen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

PwC 2024 AI Jobs Barometer: AI-geschoolde werknemers verdienen 25% meer
PwC heeft meer dan een half miljard vacatures uit 15 landen geanalyseerd. Uit hun rapport (3,41 MB) blijkt dat voor elke vacature in 2012 waarvoor specialistische AI-vaardigheden vereist zijn, er nu zeven vacatures zijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat de groei in deze banen sinds 2016 groter is dan voor alle banen: het aantal vacatures voor banen waarvoor AI-vaardigheden vereist zijn groeit 3,5x sneller dan voor alle banen. Opvallend is dat in deze banen op sommige markten gemiddeld 25% meer wordt verdiend.

Gen Z generatie en Millenials - gevoelens over leven en werk geanalyseerd
Deloitte’s 2024 Gen Z and Millennial Survey heeft bijna 23.000 respondenten in 44 landen ondervraagd om te onderzoeken hoe zij in het leven staan. Het onderzoek (4,55 MB) toont twee generaties die worstelen met financiële onzekerheid, hoge stressniveaus en toenemende bezorgdheid over het klimaat. Ze denken ook na over hoe snel evoluerende technologie, zoals GenAI, hun banen en hun carrièrebeslissingen op langere termijn zal beïnvloeden. Maar ze zien redenen voor optimisme en ze blijven zich inzetten voor de veranderingen die ze willen zien, op de werkplek en in de maatschappij.

Urgentie leidinggevenden om AI te integreren overstijgt gebruik door werknemers
Het gebruik van AI-tools op het werk wordt in verband gebracht met een groot aantal positieve resultaten, van verbeterde productiviteit tot grotere tevredenheid onder werknemers. Maar de urgentie van leidinggevenden om AI te integreren overstijgt het gebruik ervan onder werknemers. Uit nieuw wereldwijd onderzoek (2,01 MB) van Slack onder kantoormedewerkers blijkt dat tweederde nog steeds geen AI-tools heeft uitgeprobeerd en dat 93% AI-output niet volledig betrouwbaar vindt voor werkgerelateerde taken.

LGBTQI+ werknemers maar gedeeltelijk OK op de werkplek - hoe nu verder?
Afgelopen decennia is flink vooruitgang geboekt in het creëren van meer inclusieve werkomgevingen. Toch blijkt uit Randstad's Workmonitor Pulse Survey dat de helft van de LGBTQ+ werknemers het nog steeds moeilijk vindt hun seksualiteit of genderidentiteit op het werk te bespreken en meer dan een kwart (28%) dit helemaal vermijdt.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.