HRM en competentieontwikkeling – juni 2021

28 juni 2021

Duurzame inzetbaarheid in de verpakkingsindustrie
Op de dag dat deze MOU verschijnt, vindt in de middag het NVC-seminar Duurzame inzetbaarheid van werknemers in de verpakkingsindustrie plaats. Kernthema: hoe zorg je ervoor dat de vereiste vaardigheden, kennis, kunde en motivatie van het personeelsbestand blijven voldoen aan de veranderingen die de markt oplegt? Ook de aanpassing van functies en het faciliteren van ontwikkelingsprogramma's op het gebied van verpakken worden gezamenlijk geanalyseerd. U bent van harte welkom! Contacteer Oscar Faber met uw vragen.

Robots in beweging...
Onderzoekers van Columbia Engineering hebben resultaten (7,82 MB) gepubliceerd over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om robots te leren de juiste reactieve menselijke gezichtsuitdrukkingen te maken, een vermogen dat vertrouwen zou kunnen wekken tussen mensen en hun robot-collega's.
Ondanks alle AI-input hebben robots en machines nog steeds niet het vermogen hun subtiele en complexe omgeving aan te raken en te voelen zoals mensen. Onderzoekers van de National University of Singapore (NUS) hebben nu een slim schuim uitgevonden dat machines meer een menselijke tastzin kan geven. Het nieuwe materiaal is zacht en voelt aan als een spons, het bootst de menselijke tastzin na, kan voorwerpen in de buurt voelen zonder ze daadwerkelijk aan te raken en repareert zichzelf wanneer het beschadigd raakt.

Onderwijs kan gelukkig maken - maar slechts tot op zekere hoogte
Onderwijs wordt beschouwd als een van de meest kritische persoonlijke kapitaalinvesteringen. Maar formeel onderwijs betaalt zich niet noodzakelijk uit in arbeidstevredenheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Notre Dame. In feite is er bijna geen verband tussen de twee, zoals kan worden afgeleid uit een recente publicatie (abstract) in het Journal of Applied Psychology.

6 op 10 bedrijven: "Werknemer verantwoordelijk voor eigen ontwikkeling"
Maar liefst 58% van de Nederlandse bedrijven legt de verantwoordelijkheid voor persoonlijke groei, zoals het bijschaven van vaardigheden, volledig neer bij de werknemer. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.057 HR-professionals uitgevoerd door Lepaya in samenwerking met Panelwizard. De beloftes rondom een leven lang leren lijken daarmee haaks te staan op de situatie in de praktijk.

Perspectieven van de circulaire economie op de ontwikkeling van werk
Het rapport 'Transitie is Mensenwerk' (4,27 MB), geschreven door KPMG en Circle Economy in opdracht van de Nederlandse overheid, beschrijft de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt als gevolg van de circulaire economie. Sterke groei wordt verwacht in productgerelateerde diensten zoals reparatie, refurbishment en verhuur- en leasediensten. Ook worden meer banen gerelateerd aan grondstoffen verwacht, zoals productontwerp en product- en procesinnovatie. De werkinhoud kan ook veranderen, zoals de relaties met leveranciers waarbij meer partnerschappen worden aangegaan in plaats van de traditionele koper-leverancier-relatie.

Het effect van COVID op werk geanalyseerd in 17 landen
Om de impact van de COVID-19-pandemie op werknemers wereldwijd te zien, heeft het ADP Research Institute eind 2020 ruim 32.000 werknemers in 17 landen ondervraagd. De studie 'People at Work 2021: Een blik op het internationale personeelsbestand' laat alles zien wat we belangrijk vinden op het werk: werkzekerheid, compensatie, arbeidsomstandigheden en mobiliteit. U ontvangt het rapport per e-mail na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.