HRM en competentieontwikkeling – januari 2021

01 februari 2021

Een leven lang leren voor de Chinese beroepsbevolking
In een uitgebreid rapport (Reskilling China) analyseert McKinsey wat China zou moeten doen om hun beroepsbevolking te transformeren van “harde, gedisciplineerde, gehoorzame werkers” naar “adaptieve, lifelong learners”. De komende tien jaar krijgt de Chinese arbeidsmarkt met twee grote veranderingen te maken. De inhoud van de banen verandert door o.m. automatisering, terwijl de gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking stijgt. McKinsey schetst de trends kwantitatief en kwalitatief en benadrukt het belang van bedrijfsgerichte opleidingsinstituten. U kunt het rapport downloaden na registratie.

Lockdown versterkt besef dat leren en verdere zelfontwikkeling een must is
Opleiding.nl, een samenwerkingsverband van opleidingsinstituten, heeft 1069 professionals ondervraagd over hun gevoelens ten aanzien van het volgen van een cursus, workshop of opleiding. De harde realiteit van de impact van de lockdown op hun functies heeft ze flink aan het denken gezet. Veel trekken de conclusie, dat blijven leren en jezelf ook steeds blijven ontwikkelen, essentieel is om door te groeien in de huidige functie en waardevol te blijven voor de organisatie als geheel. U leest alles in het rapport “Bezinning leidt tot inzicht: Continue leren is relevanter dan ooit”. U ontvangt het rapport na het invullen van uw gegevens.

Deloitte: terug naar de mens in de post-COVID organisatie
Het Deloitte rapport The social enterprise in a world disrupted; leading the shift from survive to thrive (7,76 MB) biedt een beeld van de veranderende denkwereld op het niveau van CEOs en HRM managers (in totaal werden er 3630 bevraagd). 69% van de ondervraagden zei dat ze maatregelen hadden genomen waardoor medewerkers in de COVID-situatie hun persoonlijke en professionele leven beter konden integreren. Desalniettemin maken ze zich zorgen over de (verborgen) oorzaken van mogelijk vertrek van moeilijk te vervangen medewerkers.

De impact van leeftijd op de beroepsbevolking
De OECD heeft Promoting an Age-Inclusive Workforce (6,31 MB) gepubliceerd, een systematische economische overview waarin met name de leeftijd van de beroepsbevolking, het aantal jaren dat iemand werkt en de productiviteit van de organisatie in kaart zijn gebracht. Een interessant gegeven is dat ondernemingen met meer oudere werknemers in dienst dan de gemiddelde onderneming, iets productiever uit de bus komen.

PwC schetst toekomst van het mobiel (“virtueel”) werken
Mobiliteitsprogramma's zijn al decennialang de motor van multinationale bedrijven om het juiste talent op de juiste locatie te krijgen. Maar wat is 'mobiliteit'? Niet-traditionele vormen van mobiliteit die geen formele verhuizing naar een andere stad of een ander land vereisen, groeiden al exponentieel vóór de wereldwijde pandemie, COVID versnelt de trend. U leest de analyse in het PwC-rapport Embracing the future of mobility (597 kB).

Robots zullen de komende decennia de mens niet vervangen
Dat is de conclusie die wetenschappers van Plekhanov Russian University of Economics trekken na het analyseren van de trends in de ontwikkeling van de wetenschap en de digitale samenleving in de afgelopen 15 jaar. De resultaten zijn gepubliceerd (abstract) in het vakblad Intellectual Capital. “Bij het verbeteren van creatieve en wetenschappelijke ideeën in de komende decennia zal de machine niet in staat zijn om de menselijke geest te vervangen", aldus prof. Alexander Aleksejev, hoogleraar organisatorische en bestuurlijke innovaties.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.