HRM en competentieontwikkeling – februari 2024

05 maart 2024

Hoe pas je GenAI toe op de werkplek?
Accenture heeft bovenstaande vraag uitvoerig onderzocht. Het rapport (5,27 MB) beschrijft vier zogenaamde key accelerators: Hervorm het personeelsbestand, Leid en leer op nieuwe manieren, Vind het werk opnieuw uit en last but not least: Bereid de medewerkers goed voor.

Vertrouwen en menselijke duurzaamheid key in relatie werknemer en leidinggevende
Deloitte heeft zijn 2024 Global Human Capital Trends-onderzoek (15,09 MB) gepubliceerd. Voor het onderzoek zijn 14.000 bedrijfs- en HR-leiders in 95 landen ondervraagd. Deze gegevens zijn aangevuld met werknemer- en directie-specifieke vragen om de relatie tussen werknemers en leidinggevenden te analyseren, waarbij ze verschillen ontdekten tussen de perceptie van leiders en de realiteit van werknemers.

'Up or out' - of gewoon erbij horen...?
Uit de meest recente Workmonitor van Randstad blijkt dat ambitie niet langer wordt gezien in de traditionele zin van loopbaanontwikkeling. Balans tussen werk en privé, flexibiliteit, gelijkheid en vaardigheden staan nu centraal bij carrièrebeslissingen. Het onderzoek, waarbij 27.000 werknemers in Europa, Azië-Pacific en Noord- en Zuid-Amerika werden ondervraagd, toont dat hoewel meer dan de helft (56%) van de werknemers zichzelf als ambitieus beschouwt, dit niet overeenkomt met de traditionele opvatting van loopbaanwensen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Europese werknemers ontevreden over verouderde technologie op de werkplek
Uit onderzoek van Ricoh Europe blijkt dat er een aanzienlijke kloof bestaat tussen de verwachtingen van werknemers ten aanzien van technologie op de werkplek en wat werkgevers op dit moment bieden. Uit de enquête onder 6.000 werknemers in heel Europa blijkt dat bijna de helft van de werknemers van mening is dat hun werkgever achterloopt als het gaat om het invoeren van technologie waar ze baat bij zouden kunnen hebben.

Automatisering van taken: beroepsmatige blootstelling aan AI en software
De vooruitgang in digitale technologieën verandert beroepsstructuren en de vaardigheden en taaksamenstelling van werknemers al gedurende een langere periode. Maar er is veel minder bekend over hoe kunstmatige intelligentie (AI) toekomstige arbeid zal vormen. Nieuw Universiteit Maastricht-onderzoek (309 kB) kijkt naar de mate waarin werknemers in Duitsland te maken krijgen met AI en softwaretechnologie. Hoogopgeleide, hoogbetaalde werknemers worden het meest blootgesteld aan AI, en minder aan software. Over het geheel genomen zal het effect op werknemers een breder vaardigheden- en loonspectrum beslaan dan voorheen.

Zijn humanoïde robots de verwerkings- en verpakkingsarbeiders van de toekomst?
Packaging World heeft een themarapport gepubliceerd over humanoïde robots, met een uitgebreide visie op het effect van deze robots op de verpakkingslijnen. Het rapport gaat ook in op de AI achter de robots: hoe kunnen ze bewegen en "denken" als menselijke werknemers? U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Onderzoek van MIT CSAIL toont economische grenzen van werkplekautomatisering
Een nieuwe studie van MIT CSAIL, MIT Sloan, The Productivity Institute en IBM's Institute for Business Value levert onverwachte inzichten op over werkplekautomatisering. De onderzoekers stellen vragen over de economische haalbaarheid van het gebruik van AI voor het automatiseren van bepaalde taken, met name waar het computer vision betreft.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.