HRM en competentieontwikkeling – februari 2021

01 maart 2021

Digitaal leren in een post-COVID-economie
Een ‘evidence review’ studie (798 kB) door het Britse Institute of Employment Studies analyseert de trends in digitaal en online leren binnen het beroepsonderwijs voor volwassenen en op de werkplek. Digitaal leren wordt gedefinieerd als "leren dat wordt vergemakkelijkt, mogelijk gemaakt of gemedieerd met behulp van elektronische technologie met het expliciete doel van opleiden, leren of zich ontwikkelen". Uit gegevens over het gebruik en de frequentie van digitaal leren blijkt dat de prevalentie ervan op de werkplek gestaag is toegenomen, en dat meer dan de helft (57%) van de organisaties er in 2020 (gemeten voor de COVID-pandemie) gebruik van zou maken, vergeleken met 29% in 2015.

Open-source e-learning platform over verpakken van voedingsmiddelen
FPF meldt dat in december 2020, het FitNESS-project, onderdeel van het EU Erasmus+ programma, een open-source e-learning platform over alle aspecten van het verpakken van levensmiddelen heeft gelanceerd. De tool behandelt functies, materialen, systemen en processen, evenals regelgeving, geavanceerde toepassingen en verpakkingsontwerp. Het platform biedt een grote verscheidenheid aan interactieve online cursussen, webinars, quizzen en casestudies. Aan de basis staan 85 vrij toegankelijke lezingen, die regelmatig door academische experts zullen worden bijgewerkt.

Europees Handvest voor Robots en Mensen
In januari 2021 lanceerde de European Engineering Industries Association (EUnited) een Europees Handvest voor samenwerkende robots en mensen (European Charter for Robots and Humans). Het document (21,04 MB) definieert tien focusgebieden om de toekomst van werk vorm te geven. Het handvest ondersteunt de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN voor 2030. Aandachtsgebieden zijn onder meer hoe om te gaan met de ontwikkeling van vaardigheden, de samenwerking tussen mens en robot, het gebruiksgemak van machines, initiatieven voor jongeren en strategieën voor de aanpak van demografische ontwikkelingen.

7 Mythes over de hybride toekomst van het werken
Gartner heeft een e-book gepubliceerd waarin wordt ingegaan op de manier waarop hybride werken (op kantoor en thuis of vanaf een andere locatie) effectief kan zijn en welke 7 'mythes' ter discussie moeten worden gesteld om dit waar te maken. Gartner nodigt u uit hun e-book te downloaden om te leren hoe u een meer vaardige en veerkrachtige organisatie kunt bouwen, die in staat is de juiste resultaten te behalen in een snel veranderende omgeving. U kunt het e-book downloaden na het invullen van uw e-mailadres.

Uitdagingen voor internationaal human resource management
Allianz heeft een overzicht gepubliceerd van de uitdagingen waar HR-professionals sinds 2019 mee te maken hebben. Natuurlijk is werken op afstand er één, maar ook belangrijk waren positionering van HR binnen de organisatie, stimuleren van feedback, oplossen van communicatieproblemen tussen HR en expats, stimuleren van diversiteit op de werkvloer, het ontkrachten van de mythe van de genderambitie-kloof en uiteraard, want het rapport is van Allianz: internationale zorgverzekeringen.

6% van de Nederlanders gaat voor online onderwijs in 2021
Uit een onderzoek van Multiscope blijkt dat 6% van de Nederlanders (dus 850.000 mensen) zich het komende jaar wil inschrijven voor een online workshop of cursus, tegen een gemiddelde kostprijs van €1290,- Opgeschaald naar de Europese Unie zouden deze cijfers neerkomen op een online opleidingenmarkt van €20 miljard/jaar.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.